Fokozott figyelemre van szükség

2021.11.12. 07:54

Újra itt a madárinfluenza Európában

Magyarországon egyelőre nincs jelen a vírus, ám a fertőzésveszély komolynak mondható.

20201130 Békéscsaba Madárinfluenza illusztráció A madárinfluenza megelőzése érdekében a minap azonnali hatállyal, országszerte elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Bencsik Ádám

Alig néhány hónapja kapta meg Magyarország a madárinfluenza-mentes besorolást, az Állategészségügyi Világszervezet október végén közzétett információi alapján Európa több országában újra megjelent a vírus emberi életre is veszélyes H5N1 altípusa.

Megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), mennyire jelent kockázatot hazánk számára a madárinfluenza.

Vadon élő madarakban is

A Nébih szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint Magyarországon egyelőre nem találtak fertőzött baromfiállományt. Eddig Csehországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban igazolták a vírus mérsékelt jelenlétét. A legtöbb esetet Olaszországban regisztrálták, ott hat fertőzött baromfiállományt találtak. Fontos kiemelni, hogy több országban vadon élő madarakban is megtalálták a vírust, ami aggodalomra adhat okot, hiszen a vadon élő madarakkal nagyobb távolságokra is eljuthat a kórokozó – folytatódik a Nébih válasza.

A hivatal rámutatott: Magyarország komoly veszélynek van kitéve, hiszen a vadmadarak vonulási útvonalai az egész országon áthaladnak.

Éppen emiatt kiemelt hangsúlyt kell fektetni a betegség megelőzésére. A helyzet függvényében az országos főállatorvos szigorúbb intézkedéseket is bevezethet, erről az érintetteket a Nébih folyamatosan tájékoztatja.

Büntetést is kiszabtak

– Ellenőrzési tapasztalataink azt mutatják, hogy a baromfitartók törekednek az előírások betartására. 2020 novembere és 2021 szeptembere között 2 ezer 589 baromfigazdaságot ellenőrzött az állategészségügyi hatóság, ebből 67 esetben szabtak ki büntetést – közölte érdeklődésünkre a Nébih.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában