Egyre népszerűbb a vidék

2021.10.28. 07:00

Mostanra alig maradt üresen álló ház Földesen

A kedvező ingatlanárak és a jó közbiztonság is erősítik a kistelepülések mellett szóló érveket.

Már kész a pályázat, amely támogatja a kamerarendszer kiépítését Földes ki- és bemenő útjain, valamint több városrészén | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Vitathatatlan, hogy az az ingatlanár-emelkedés, ami jellemző a cívisvárosra és környékére néhány éve, nyomot hagyott a vidéki telkek és házak árán is. Ettől függetlenül sok fiatal teszi le voksát a nyugodt, csendes lakóhelyek mellett.

A mintegy négyezres lélekszámú település Debrecentől kevesebb mint negyven kilométerre fekszik. Jeneiné dr. Egri Izabella, Földes polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy településükön szép számmal akadnak beköltöző fiatal családok. Mint mondta, vannak köztük olyanok, akiknek semmiféle kötődésük nincs a nagyközséghez. Ha érdeklődött a döntésük mellett, azt a választ kapta, hogy megtetszett nekik a környezet.

Kifejtette, hogy az idősödő településen a járványhelyzet miatt sajnos megnőtt a halálozások száma, ugyanakkor a családtámogatások láthatóan segítik a gyermekszületések számának a növekedését. A polgármester minden évben meglátogatja a település újszülötteit. Mivel tavaly ezt a járványhelyzet nem engedte, idén pótolta a múlt évben született babák köszöntését is. Elmondta, hogy így 37 gyermekhez látogatott el, és idén is volt már csaknem 20 babánál.

Már kész a pályázat, amely támogatja a kamerarendszer kiépítését Földes ki- és bemenő útjain, valamint több városrészén | Fotó: Kiss Annamarie

Jó a közbiztonság

A település első embere arról is beszélt, hogy Földesen jó a közbiztonság – ez pedig további érv lehet a vidéki élet mellett. – Nálunk a gyerekeket el lehet engedni gyalog vagy kerékpárral az iskolába – mondta.

A településen ugyan jelenleg hiányos a kamerarendszer, hiszen azt korábban, még egy 2006-os pályázatból szerelték fel, de már készített az önkormányzat az új rendszer felállításához egy pályázatot. Szeretnék, ha a ki- és bemenő utaknál, a temetőnél és a település fontosabb épületein is lenne működő térfigyelő kamera. Kifejtette továbbá, hogy az idén 30 éves helyi polgárőrség, valamint a kabai rendőr­őrs két körzeti megbízottja is sokat tesz a település közbiztonságáért. A polgárőrök a járványhelyzetben szintén óriási segítséget jelentettek, de a fiatalokat ugyancsak próbálják bevonni a segítő programokba, ezzel is visszaszorítva a rongálásokat. Emellett említést tett arról, hogy szerinte a közvilágítás korszerűsítése szintén nagyban hozzájárult a jó közbiztonsághoz, de nem elhanyagolható a rendszeres, havi jövedelemmel járó közmunkaprogram hatása sem.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában