együtt a rák ellen

2021.10.01. 12:49

A mellrák korai felismerése életet menthet

Figyeljünk önmagunkra és családtagjainkra, hogy elkerülhessük a rák miatti tragédiákat! – üzenték a fiatalokkal.

Fotó: Czinege Melinda

A megelőző szűrés fontosságára, a családtagjaink egészsége iránti felelősségre hívták fel a figyelmet a „Tégy ma a holnapodért!” mottóval megrendezett eseményen pénteken Debrecenben, a DMJV Thomas Mann utcai Család- és Gyermekjóléti Központjában. Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja; ehhez idén már 11. alkalommal csatlakozott a debreceni Holnapom Egyesület. Ma minden 7. nő emlőrákos lesz élete folyamán, és Magyarországon négy óránként elveszítünk egy nőt e betegség miatt – hangzott el.

A modern orvostudománynak és kutatásnak köszönhetően emlőrák esetén jók az esélyek a túlélésre és teljes gyógyulásra, ha időben felfedezik az elváltozást, ehhez elengedhetetlen az önvizsgálat és a 45 év felettiek rendszeres szűrése – hangzott el a mellrák elleni küzdelem jegyében tartott eseményen a Család- és Gyermekjóléti Központban.

„Minden családban van érintett, de tehetünk az emlőrák kiküszöbölése ellen, akkor is, ha genetikai hajlam van rá. Korai időpontban felismerve sikeresen küzdhetünk ellene”

– mondta Széles Diána alpolgármester, a rendezvény fővédnöke a termet megtöltő fiatal közönségének. – Ehhez érdemes az életvitelünkön is változtatni: ki kell szállni a kütyükből, mozogni kell és odafigyelni az étrendre, ha ezeket megvalósítjátok, nagy valószínűséggel elkerülhetitek a problémát. És ez nem csak rólatok szól, hanem a családjaitokról is. Vigyétek el ennek a rendezvénynek az üzenetét a szülőknek, anyukáknak! Családotok és barátaitok körében hirdessétek, hogy figyeljünk magunkra, mozogjunk, egészségesen táplálkozzunk, és járjunk szűrésre, mert az életet menthet! – kérte a fiatalokat az alpolgármester.

Idejében szóljunk!

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója saját történetét idézte fel, amikor 17 évesen méhnyakrákban fél év alatt elveszítette édesanyját. – Nehéz olyan családban felnőni, ahol az oszlop megy ki, mert a család bázisa az anya – fogalmazott.

„Nem szabad ma már meghalni olyan betegségben, amit idejében fel lehet fedezni! Idejében szóljunk, idejében menjünk el, vizsgáltassuk, vegyük komolyan!”

– Kár otthagyni gyermekeinket! Vegyétek rá a szüleiteket, hogy menjenek el szűrésre, hogy minél tovább láthassanak titeket, majd az unokáikat; adják meg nektek ők ezt az esélyt, és erről ti győzzétek meg őket! – javasolta.

A rendezvényen elhangzott: az Európai Unió idei statisztikája szerint továbbra is messze Magyarország vezeti a rákban való halálozás szomorú rangsorát általánosan és több betegségtípusban is. A 65 év feletti korosztályon belül Észak-Magyarországon haltak meg a legtöbben daganatos betegségben az egész Unióban.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában