Az év Szupertanára

2021.09.07. 07:00

„Sárkányokkal szánt és vet” Sarkadi Ferenc, a debreceni szupertanár

Sarkadi Ferenc a versenyben lehetőséget látott arra, hogy a jó pedagógusok láthatóvá váljanak.

A Dívány és a Lidl idén ötödik alkalommal hirdette meg Az év Szupertanára versenyt, amire olyan pedagógusok jelentkezését várták, akik egyedi módszereikkel igazi színfoltjai a magyar oktatásnak. Ebben az évben a verseny fő csapásvonala az volt, hogy a koronavírus hogyan alakította az oktatási rendszert. A megmérettetést Sarkadi Ferenc, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola pedagógusa nyerte meg.

Az év szupertanára a Naplónak elmondta, 32 éve tanít ugyanabban az iskolában, ahol elkezdte a pályáját, úgy véli, a bő három évtized alatt itt minden olyan lehetőséget megkapott és megteremtett, ami fontos volt ahhoz, hogy mint pedagógus kiteljesedhessen. Gyermekkorában nem a tanítás volt az álma, azonban a középiskolában a testnevelő tanára olyan nagy hatással volt rá, hogy végül ezt a pályát választotta. Így lett belőle biológia és testnevelő szakos tanár, valamint kosárlabdaedző, továbbá 20 éven keresztül falmászóedzéseket tartott, és versenyeztetett is.

– Azt szoktam mondani, nagyon kevés olyan pedagógus van az országban, akinek egymástól távol álló területekről vannak országos bajnok tanítványai. Nekem vannak biológiából, a falmászók közül, és a kosárlabdacsapatommal is elértem ezt az eredményt. Ez egy nagyon színes pálya, és a mai napig rettentően élvezem – mondta.

A gyerekek mindig érdeklődők

Sarkadi Ferenc a felhívásra beadott pályázatában megmutatta, bár az online oktatás nagyon sok nehézséggel járt, de számos lehetőséget is tartogatott.

„Sikerült megfogni azt, amin keresztül a gyerekeket nagyon jól tudtam motiválni, rá tudtam venni, hogy dolgozzanak ezeken az órákon.”

– Nagyon jó „gyerek­anyaggal” dolgozok, az első ötleteim után ők már nagyon jól reagáltak, és szuper dolgokat küldtek vissza, ez engem inspirált. Elkezdtem egyre érdekesebb dolgokat kitalálni, így húztuk egymást – idézte fel. Hozzátette, a digitális oktatás számára egy nagy lubickolási lehetőség volt, rengeteg olyan dolgot ki tudott próbálni, ami a jelenléti oktatás keretei között nem megvalósítható.

„Imádom azt, ha a gyerekeim a tanórai anyagon kívül még rengeteg dolgot megtudnak a világról.”

– A természetismeret és a biológia egy színes és érdekes dolog. A gyerekek ettől a mai világban el vannak zárva, mert a telefonjukat nyomkodják, ugyanakkor a körülöttük lévő világ nagyon izgalmas. Ha elkezdik nyitogatni a szemüket az érdekességek és a titkok felé, akkor egy gyerek mindig érdeklődik – vallja.

Most láthatóvá vált

A versenyen öttagú szakmai zsűri választotta ki a beérkezett pályázatokból a legjobb hármat, majd közönségszavazásra bocsátották a róluk készült kisfilmeket. Végül mégsem kizárólag a közönség döntött, a szakmai zsűri egy pontrendszert állított fel, a szavazatok csak részben járultak hozzá a végeredményhez. Ezt az idő közben történt változtatást a debreceni pedagógus annyira nem is bánta, ő maga nem jelenik meg a közösségi médiában.

– Félve vállaltam el, hogy indulok a versenyen, de igazából három fontos oka volt. Az egyik, hogy szeretem a megmérettetéseket, a másik, hogy a pedagógusok jó része láthatatlan. Tesszük a dolgunkat, azt, hogy mi szuperek vagyunk, vagy nem, azt igazából csak a diákjaink vagy a szülők tudják. Itt egy lehetőséget láttam arra, hogy ha sikerül, egy pillanatra láthatóvá váljak, ezzel a láthatósággal pedig üzenni szerettem volna a többi kollégának is. Tudom, hogy rengeteg nagyon jó tanár van, nekik szeretném ajánlani a díjat – mondta.

A harmadik ok, amiért indult, hogy megmutassa és bebizonyítsa azoknak az embereknek – kollégáinak, tanárainak –, akik elindították ezen az úton, hogy jó helyre került. Főként a volt testnevelő tanárának, hiszen az ő munkája szökkent szárba az évtizedek alatt.

„A diákjaim nélkül ez nem ment volna. Most derült ki a sok ezer szavazaton keresztül, milyen sok emberhez van közöm. Rengeteg volt tanítványom hívott fel, és gratulált nekem.”

– Nekem ez volt az igazi díj, a visszajelzések a diákoktól, szülőktől – mondta.

Az év szupertanára pedagógusi hitvallását két idézettel jellemezte. Az egyik Weöres Sándortól származik: „Ha vágyaidat kényezteted: párzanak és fiadzanak. Ha vágyaidat megölöd: kísértetként visszajárnak. Ha vágyaidat megszelídíted: igába foghatod őket és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.” – Azt szoktam mondani, nagyon szeretek sárkányokkal szántani és vetni, a vágyaimat mindig igába fogom. A másik idézet pedig Carl ­Buehner püspöktől származik, számomra a pedagógiának ez az egyik lényege: „Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.” Én is megtapasztaltam, hogy amit tanítok, annak egy része elfelejtődik, de ahogy érezte magát a gyerek az alatt az idő alatt, az nem feltétlenül. Mindig erre törekszek, hogy a diák soha ne felejtse el, hogy velem dolgozott – vallja az év szupertanára.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában