Számos pályázatot nyújtottak be

2021.09.03. 15:27

Támogatások nélkül elmaradhattak volna a falunapok

A tavaly elmaradt falunapok hiánya éreztette hatását.

20210821 Kállósemjén fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A „Kállósemjénből Elszármazottak Találkozójával egyetemben” XXV. alkalommal rendeztek „Kállósemjéni falunapot”

Forrás: MW-archív

Fotó: Sipeki Péter

Az élet újraindítása utáni igényt jelzi, hogy kiemelkedő volt az érdeklődés a kistelepülések önkormányzati rendezvényeinek támogatása iránt, a kedvezményezettek több mint 98 százaléka nyújtotta be igénylését a Magyar Falu Program pályázatára.

A legfontosabb esemény

– Úgy gondolom, hogy, a koronavírus miatt tavaly elmaradt falunapi rendezvények után a települések szerettek volna nagyobb volumenű rendezvényt szervezni, ehhez szükségük volt a kormány támogatására. Minden település egy pályázatot nyújthatott be, de az összeget több programra is felhasználhatja. Igaz, általában a falunapok jelentik ezen települések legnagyobb eseményét, így szinte mindenki arra fordította, fordítja az összeget – emelte ki Vitányi István, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője.

Vitányi István | Fotó: Napló-archív

– Jó néhány település nyújtott be pályázatot a választókerületemből (például Bihartorda, Zsáka, Szentpéterszeg), több helyen már meg is tartották a falunapot. Személyesen is részt vettem több eseményen, és megyek is még különböző rendezvényekre. Az összegyűltek magas száma is jól tükrözi, mennyire várták az emberek, hogy újból együtt szórakozhassanak – összegezte.

Vitányi István hangsúlyozta, a kormány észlelte, mennyire nehezen élték meg a bezártságot, és a tavaly elmaradt falunapokat a helyiek. – Jó néhány százezer forintot költöttek a járvány elleni védekezésre a kistelepülések önkormányzatai, így elképzelhető, hogy nem maradt volna a falunapra, ezek ugyanis nem olyan jelentős iparűzési adóval rendelkező települések. Ezért is kiemelten fontos ez a támogatás, melyet mindenki örömmel fogadott, hiszen így a megszokott minőségben tudták, tudják megrendezni az eseményeket.

Emeltek a fellépők

Balogh András, Tépe polgármestere a támogatásról, illetve az előző szombaton megrendezett falunapról nyilatkozott lapunknak. – Remekül sikerült az esemény, az időjárás is kedvezett nekünk, így megannyi helyi lakos látogatott ki. Fontos azonban megjegyeznem, hogy a támogatás nélkül ilyen formában biztosan nem tudtuk volna megvalósítani a falunapot.

„A 2019-es időszakhoz képest ugyanis az előadók sok esetben negyven, vagy akár ötven százalékkal is emeltek a fellépési díjukon.”

Ennek oka lehet az egyéves kiesés, vagy akár a saját produkciójuk költségeinek emelkedése is, ezt nem tudom megállapítani. Egy biztos, mi egy 1050 fős település vagyunk, ahol nincs akkora önkormányzati költségvetés, mint egy 4900 fős településen. Az önkormányzatnak ki kellett gazdálkodnia valahogy a falunap költségeit, és bár a támogatás összegét szinte teljesen elvitte az emelkedés, szinten tudtuk tartani az eseményt. Azonban, ha nincs a hozzájárulás, vagy kevesebb fellépőt tudtunk volna színpadra állítani, vagy azon is elgondolkoztunk volna, hogy egyáltalán megtartsuk-e. Ezzel csak érzékeltetni próbálom, hogy – más, alacsony lélekszámmal rendelkező településhez hasonlóan – mennyire hiánypótló volt a pályázati összeg számunkra. A korábbi megszokott színvonalú fellépőket, néptáncosokat, kisebb együtteseket hívtunk el, illetve a hozzánk látogatóknak vendéglátást is biztosítottunk. Hálásak vagyunk, igaz, belegondolva a költségekbe, akár a támogatás értékének dupláját is el tudtuk volna fogadni, mert mi valóban egy kis településnek minősülünk.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában