Gondolnak a jövő nemzedékére

2021.09.22. 12:43

Diákok, pedagógusok és mentorok is részt vettek a böszörményi tehetségnapon

Fotó: Kiss Annamarie

Első alkalommal rendezték meg a Hajdúsági Tehetségnapot. Az esemény célja a Hajdúböszörményben, illetve annak vonzáskörzetében élő diákok figyelmének felhívása volt a különböző tehetséggondozó programokra, továbbá, hogy a pedagógusok, mentorok első kézből kapjanak hiteles információkat a hazai programokról.

Megannyi lehetőség

A rendezvény a Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja, valamint a Terminus Ismeretterjesztő Egyesület szervezésében valósult meg. Az egyesület tagja, Balogh Zoltán lapunknak beszélt a tehetségnapról. – Szerettük volna bemutatni, milyen Magyarországon elérhető programok állnak rendelkezésére a fiatalságnak.

Legyenek bármiben tehetségesek: sport, kultúra, történelem, matematika, fizika, a lényeg, hogy lássák, melyek azok a pályázatok, amelyekben részt vehetnek, amelyek a céljaik eléréséhez egy jó alapot adhatnak

– emelte ki Balogh Zoltán, hozzátéve, a különböző programok általában egy-két pályázattal jelennek meg évente. – Ilyenek a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) programjai, a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjai, vagy akár a Mol sport-, valamint kulturális pályázatai. Az előző években is több helyi diák vett már részt ilyen programokban, például Ecsedi Boglárka, a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum (Stipi) ösztöndíjasa, aki jelenleg a Georgia Institute of Technology hallgatója.

Sőrés István alpolgármester a szerdai rendezvényen elmondta, Hajdúböszörményben nem idegen a tehetséggondozás, amire remek példa, hogy két hónapon belül a harmadik tankerületi tehetségnap jöhet létre nemsoká. – Számunkra mindig kincs a gyermek, illetve a fiatalság. Célunk, hogy ki tudják bontakoztatni a tehetségüket, haladjanak az általuk kiszabott pályán, és végül térjenek vissza városunkba, hogy az elsajátított tudást, valamint a tapasztalataikat nálunk kamatoztassák, itt állítsák a köz szolgálatába. Ezért is hozott létre a város díjakat, tanulmányi támogatásokat.

Hisszük, hogy az emberi tehetség a legértékesebb nemzeti kincsünk

– mondta.

A tehetségnapon Ecsedi Boglárka Atlantából bejelentkezve tartott előadást a résztvevőknek. A fiatal lány Hajdúböszörményben érettségizett, majd az STIPI ösztöndíjával került Amerikába, ahol a négyéves alapképzése kezdetén jár. – Computer Science területen a Georgia Tech az egyik legkiemelkedőbb intézmény az Egyesült Államokban – és világszinten -, így számomra egy hatalmas lehetőség, hogy itt tanulhatok és kutathatok. A mesterséges intelligencia szakterülete érdekel leginkább, az ösztöndíj segítségével világszínvonalú oktatásban vehetek részt. Ez egy egy évre szóló támogatás, melyet remélhetőleg meg tudok majd hosszabbítani a későbbiekben. Évente 20 tanuló kerül kiválasztásra, szerencsésnek mondhatom magamat, hogy én lehetek az egyik. Nagyon jó véleménnyel vagyok a hazai tehetséggondozásról. Amellett, hogy a szakterületünkön kibontakozhatunk általuk, egy olyan kapcsolatépítési lehetőséget is biztosít, ami a sikerek és eredmények elérésében pótolhatatlan – mondta a fiatal kutató, aki az elsajátított tudást szeretné honosítani, akár egy hazai technológiai vállalat alapításával.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában