október 8-án tartják

2021.09.24. 14:52

Debrecenben is lesz hová menni az Erőművek Éjszakáján

Két helyszínen is várják a látogatókat.

Fotó: Erőművek Éjszakája

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után október 8-án ismét várja látogatóit a MEKH szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye.

Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ha megismerjük az energiatermelés folyamatit, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

Október 8-án Debrecenben két izgalmas helyszínt is bejárhatnak az érdeklődők.

A VEOLIA Debreceni Erőműve az ország második legnagyobb városának közel 32 000 lakossági és 2200 egyéb fogyasztója számára termeli a szükséges fűtési hőenergiát, valamint a használati meleg vizet. A telephelyen a hagyományos kazános hőtermelés mellett jelen van a kapcsolt villamosenergia-termelés, valamint a jelenleg egyik leghatékonyabb kombinált ciklusú technológia is. Az Erőművek Éjszakáján a résztvevők megismerhetik az erőmű múltját és jelenét, valamint működés közben láthatják az erőmű főberendezéseit is. A bejáráson lehetőség nyílik testközelből megszemlélni a több méter magas kazánokat és turbinákat, a múzeumkertben pedig a múlt század első felében használt kazánok és egyéb erőművi berendezések láthatók.

Megnyitja kapuit az E.ON Energiatermelő Kft. Debreceni Erőműve is, hol az érdeklődőket szakértő idegenvezetők vezeti végig a gázmotoros erőműben a motoroktól a kéményekig, a generátortól a transzformátorig. Az egységben hat darab, egyenként 1940 kW villamos teljesítményű gázmotorból látható, amelyek nemcsak villamosenergiát, hanem hőenergiát is termelnek, amelyet Debrecen város különböző épületeinek, létesítményeinek fűtésére használnak.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre ezen az oldalon lehet regisztrálni.

A Debrecenben látogatható helyszínek címe

Veolia – Debreceni Erőmű

4030 Debrecen, Mikepércsi u. 1.

E.ON Energiatermelő Kft. – Debreceni Erőmű

4030 Debrecen, Szabó Kálmán utca 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában