fotókkal

2021.08.12. 19:30

Elültették az összetartozás virágait a debreceni Székelyek parkjában

Rózsát ültettek csütörtökön a Wass Albert-emlékhelynél.

Böjte Csaba virágot ültet

Fotó: Kovács Péter

A magyar államalapítás ünnepére emlékezve a hagyományos rózsaültetést követően Böjte Csaba testvér megáldotta az új kenyeret, amiből aztán a résztvevőket is megkínálták.

Fotó: Kovács Péter

A ferences rendi szerzetes egy magyarázó történetet osztott meg az ünnepségre látogatókkal.

Elmesélte, hogy annak idején befogadott egy kislányt, aki az első közös ebédnél azért nem evett a levesből, mert nem biztatták. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint

a rózsaültetés ünnepén azért gyűltek össze, hogy biztassák a növényeket arra, eresszenek gyökeret Debrecenben.

Puskás István alpolgármester arra emlékeztetett: a történelem többször juttatta a cívisvárosnak azt a szerepet, hogy a magyar kultúra, vagy olykor a magyar államiság őrvárosa is legyen. Mint mondta, a rózsaliget évről évre gyarapszik, és ez a virágoktól pompázó tér az összetartozás jelképe is.

Pósán László országgyűlési képviselő hozzátette: a rózsa az isteni és a földi szeretetet egyaránt szimbolizálja. Szavai szerint amikor gyarapítják a rózsák számát az emlékkertben, akkor egyúttal a látható szeretetet növelik.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában