Szélsőséges időjárás

2021.08.29. 09:07

Lecsaptak a viharok Hajdú-Bihar megyére is

Az ítéletidő miatt a közelmúltban több kárbejelentés is érkezett az áramszolgáltatóhoz.

20210809 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolcon lezárták a Petőfi utcát, mert a viharban leszakadó faág magával ragadta az alatta lévő vezetékeket.

Forrás: MW-archív

Fotó: Bujdos Tibor

Idén hazánkat sem kímélték az égiháborúk, az utóbbi hónapokban jégesőben is volt részünk – ennek okán utánajártunk, hogy megyénkben milyen károkat okozott a szélsőséges időjárás. Az E.ON-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a viharok három alkalommal okoztak meghibásodásokat az áramhálózaton Hajdú-Bihar megyében, egyszer július közepén és két alkalommal augusztus elején. A szél, illetve a jégeső megrongálta a hálózatot, fákat döntött a vezetékekre, nagy méretű faágakat szakított le, illetve oszlopok dőltek ki. A meteorológiai előrejelzések alapján megerősített készenléttel és munkatársaik átirányításával készülnek fel a szélsőséges időjárás okozta károk lehető leggyorsabb kezelésére.

– Július 15-én Debrecen környékén okozott vezetékszakadásokat és farádőléseket a szélsőséges időjárás. Az augusztus elsején, vasárnap délután lecsapó vihar jelentős károkat okozott többek között az áramhálózaton is, több tízezer ügyfelünk ellátásában okozva fennakadásokat. Az erős szél fákat döntött a hálózatra, vezetékeket szakított le, illetve oszlopok dőltek ki a helyükről. A munkatársaink megfeszített munkával az érintett ügyfelek kétharmadánál aznap estére, fennmaradó részénél másnap kora reggelre visszaállították az áramellátást. Legutóbb augusztus 9-én hajnalban szintén farádőlés, oszloptörés és villámcsapás okozott károkat az áramhálózaton – válaszolta megkeresésünkre Sárosi Réka, az E.ON vállalati kommunikációs szakterület-szakértője.

Gyors, szakszerű intézkedés

Mint megtudtuk, az üzemzavarok, áramszünetet okozó hibák elhárítását a lehető legrövidebb időn belül megkezdik. A javítás hossza attól függ, hogy milyen berendezés hibásodott meg, és milyen mértékben. Az elmúlt hetekben nagyon sok esetben a hálózatra dőlt fák, leszakadó, nagy méretű faágak okoztak problémát. – Ilyen esetben, amikor egy faág kerül a vezetékre, gyors és szakszerű intézkedésre van szükség. Amikor egy kidőlt fa elszakítja a vezetéket és kidönti az oszlopot, akkor a hiba javítása több óráig is tarthat. Több veszélyes helyzet is kialakulhat: például leszakadhat a vezeték az oszlopról, a földre kerülhet. Ilyenkor sohasem szabad a vezetéket megfogni vagy a közelébe menni! – hangsúlyozta. – A hibát a társaságnak azonnal jelezni kell, és a szerelők érkezéséig biztosítani a helyszínt, hogy a vezetéket senki se közelíthesse meg. A kidőlt, vezetékre került fa is veszélyes lehet, áramütést okozhat, ezért eszünkbe se jusson hozzányúlni, közel menni hozzá. Ha ilyet veszünk észre, ezt is azonnal jelezzük telefonon a szolgáltatónak, és a szakemberek érkezéséig ne engedjünk senkit a helyszín közelébe! – fűzte hozzá.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában