augusztus 20.

2021.08.20. 18:49

Felvonták az országzászlót Hajdúdorogon

Az egész várost megmozgató, gazdag programmal övezett esemény volt az országzászló felvonás.

Fotó: Miska Andrea

Az államalapítási ünnepségsorozat a Görögkatolikus Székesegyház falai között celebrált szent liturgiával indult, amelyet a történelmi egyházak képviselőinek kenyérszentelése követett a templom kertjében.

A város központjában pénteken rendezett ünnepi országzászló felvonás program a Hajdúdorogi Mazsorett Együttes és a Debrecen Helyőrségi Zenekar felvonulásával kezdődött. Ezt követően történelmi pillanatokat élhettek át az egybegyűltek, hiszen a napokban felállított országzászló-rúdon először emelkedett Hajdúdorog egére a nemzeti trikolor. Az országzászló ünnepélyes behozatala és magasba emelése katonai tiszteletadás mellett zajlott a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak közreműködésével. Az országzászlót, amelynek tartórúdjának tetején a görögkatolikusság jelképe, a hármas kereszt ékeskedik, Isten kegyelméből szentelte fel Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, Mézes Attila kisegítőlelkész és Vladár Sándor lelkipásztor.

A megható pillanatokat Horváth Zoltán polgármester köszöntője követte. – Szent István azért ajánlotta országát az Istenszülő oltalmába, mert tudta, hogy csak egy védelmünk, egy jövőnk, egy utunk lehet, maga az Isten. Zászlónk árboca és lobogója a haza mindeneknél előrébb való ügyét és a Jóisten mindenek felettiségét, illetve nemzetünk és hitünk összefonódását, egymástól elválaszthatatlan mivoltát hangsúlyozza. Ez hazafiságra int, és ez erősíti görögkatolikus, hajdú identitásunkat, amelyre mindnyájunknak büszkén kell tekintenünk – fogalmazott a polgármester. Az ünnepségen a polgármester az országzászló tartóoszlopába 50 esztendőre időkapszulát helyezett el, azzal a céllal, hogy évtizedek múlva az itt élő generáció megismerje az elődök szándékait, az országzászló létrejöttének körülményeit, az itt élők kultúrájának egy szeletét.

Az avatáson a Debrecen Helyőrségi Zenekar előadásában Sereghi Artúr: Szent István induló, Vincze Zsigmond: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!, valamint Pécsi József: Centenáriumi indulóját hallhatták a megjelentek. Székely Beáta színművész Wass Albert: Üzenet haza című versét szavalta el. Az Akácos út Nótaklub trianoni emlékezőműsort adott elő, a Szivárvány Hagyományőrző Egyesület összeállításában pedig az Isten ujja megérintett és az Ima a hazáért című dalok hangzottak el. Az Őszidő Kulturális Egyesület Kórusa Hajdú-Bihar megyei dallamokkal és a Magyar nemzetnek védőasszonya című egyházi énekkel lepte meg a közösséget.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában