csomópont épül

2021.07.23. 15:25

Palkovics László: minden megyei jogú várost bekötnek a gyorsforgalmi úthálózatba

A magyar közúthálózat-fejlesztés közép-európai összevetésben is kiemelkedő.

Fotó: Kiss Annamarie

Az új és megújuló forgalmi csomópontokkal bővülő M35-ös autópálya fontos ütőér a térség, az ország, valamint Közép-Kelet Európa gazdasági vérkeringésében – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M35-ös autópálya 354. számú főút csomópontjának átépítése, valamint az új Debrecen-Józsa autópálya csomópontjának építése kapcsán tartott sajtótájékoztatón, pénteken.

A tárcavezető emlékeztetett, a magyar kormány kiemelt feladatként gondoskodik a közlekedési lehetőségek folyamatos bővítéséről: az öt éve indított Útprogramhoz mára 3600 milliárd forintos keretösszeget biztosítottak. Elmondta:

az elmúlt évtizedben elvégzett közútfejlesztésekkel a 2010-ben még 1300 kilométer alatti gyorsforgalmi úthálózat 1700 kilométerre nőtt. Kiemelte továbbá, hogy a jelenleg zajló vagy előkészületben lévő további beruházásokkal jócskán felül fogják múlni a 2000 kilométert is.

– Korábban sosem látott nagyságrendű fejlesztéseket hajtunk végre rendkívüli tempóban a hazai közlekedési infrastruktúrában. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a gyorsforgalmi utakat mielőbb bekapcsoljuk a nemzetközi hálózatba, az autópályákat és az autóutakat elvezessük az országhatárokig. Arra törekszünk, hogy a hazai közutak az ország minden részében európai színvonalú hozzáférést biztosítsanak a közlekedőknek, ennek érdekében minden megyei jogú várost bekötünk a gyorsforgalmi hálózatba – részletezte. Kiemelte:

a cél, hogy bármely magyarországi településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő arra emlékeztetett: az M3-as autópálya az eredeti elképzelések szerint Debrecent – tudatos politikai döntés alapján – elkerülte volna, de az Orbán-kormány megakadályozta ezt. Rávilágított egyúttal, hogy 2006-ban az M35-ös építésének és átadásának időszakában születtek félmegoldások.

Mérföldkőhöz érkeztek

– A magyar kormány sikeres gazdaságfejlesztési stratégiájának köszönhetően hazánk Európa egyik legnagyobb tőkevonzó képességgel rendelkezdő országává vált – erről Papp László, Debrecen polgármestere beszélt az eseményen, hozzátéve, a cívisvárosban több mint tízezer új munkahely jött létre. Kiemelte, hogy az elmúlt három-négy évben két nagy iparterületet alakítottak ki a megyeszékhelyen.

„Most fontos mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen ez a fejlesztési pont új dimenzióba helyezi a város nyugati oldali közlekedési lehetőségeit, a Debrecen-Józsa autópálya-csomópont pedig lehetőséget biztosít az egyébként forgalommal túlterhelt Debrecen és Józsa közötti szakasz elkerülésére.”

– A beruházással szoros összefüggésben van a Józsa északi részét érintő elkerülő, amely biztosíthatja majd a 35-ös főút és az M35-ös józsai csomópontjának az összeköttetését – mondta. Kiemelte: Debrecennek minden ipari területe gyorsforgalmi úthálózati kapcsolattal rendelkezhet a fejlesztéseknek köszönhetően.

Az M35-ös autópálya 354. számú főút csomópontjának átépítésével a meglévő, trombita formájú csomópont teljes értékű lóhere formájú csomóponttá alakul. A M35-ös autópálya új Debrecen-Józsa autópálya csomópontja teljes értékű, kétszer kétsávos csomópont lesz, csomóponti ágakkal, valamint közvilágítással. Két, többsávos körforgalmat építenek, valamint egy kétnyílású kétszer kétsávos kialakítású műtárgy létesül.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese emlékeztetett: a szóban forgó autópálya csomópontok a már kiépült közlekedési infrastruktúrának egy sokkal hatékonyabb kihasználhatóságát biztosítják.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában