Horgászat

2021.07.22. 10:16

Népszerűek a ladányi tavak

Már csak napijegyes horgászokat tud fogadni a püspökladányi egyesület.

Forrás: M. G.-archív

Az országos adatok is azt mutatják, hogy egyre népszerűbb idehaza a horgászat, országszerte több mint 700 ezren rendelkeznek horgászengedéllyel, Hajdú-Bihar megyében pedig 20 ezernél is több horgász van. Ebben a nagy közösségben közel 900 tagot számlál a Püspökladányi Horgász Egyesület, de folyamatosan vannak újabb és újabb jelentkezők, akik horgászvizsgát tesznek.

Az egyesület a sárréti város négy tavát – az I., II., III. és V. tavakat – kezeli, Márkus Gábor elnök a Naplónak elmondta: telt ház van minden tónál az éves tagi létszám tekintetében. – Csak napijegyes horgászokat tudunk már fogadni, éves engedélyt nem tudunk kiadni, mert telt ház van.

„A tavaknál zajlik az élet, a tóközösségek végzik a közösségi munkákat, bár most valamivel lazább ez, kicsit kopárnak néz ki a tópart, mert nem volt annyi eső, kiszáradt minden még a vízpart mellett is”

– tudatta.

Az egyesület folyamatosan ad ki állami jegyet, a környékbeli településekről rendszeresen járnak át Püspökladányba a horgászok. – Más egyesületek már nem nagyon forgalmaznak állami jegyet ebben az időszakban, Püspökladányban azonban folyamatos a kiadása. Az állami jegy megváltása feltétele annak, hogy bárhova elmehessen horgászni napijeggyel, területi engedéllyel az ember. A horgászok most már nehezebben találnak olyan egyesületet, ami forgalmazza ezeket, de nálunk egész évben elérhető – mondta Márkus Gábor.

Bár nehéz megsaccolni, egy-egy forgalmasabb hétvégén hány botot lógatnak be a ladányi tavakba, látni azt, hogy mindig vannak pecások a vízparton. – Az 5-ös tavon nagyon sok napijegyes horgász van, most hétvégén is gyülekeztek már, de vasárnap csak déltől lehetett horgászni egy verseny miatt. Minden tóra van érdeklődés napijeggyel is, nyáron nemcsak hétvégén, hanem hétköznapokon is, és természetesen ott vannak az egyesület tagjai, akiknek egy része rendszeresen horgászik – mondta Márkus Gábor.

Márkus Gábor | Fotó: M. G.-archív

Nehezebb halat szerezni

Az egyesület által kezelt tavakban többféle hal megtalálható. – Az 5-ös tóban lehet fogni a nagyokat, de abban is lehet konyhapontyot fogni, sőt szép amurállománya van. Az 1-es, 2-es és 3-as tóban pedig sokféle hal van: kárász, keszeg, de vannak nagy harcsák a tavakban és pontyok is. Körülbelül 50 mázsa pontyot telepítettünk az idén.

„Voltak és lesznek is még haltelepítések, csak nagyon nehéz halat szerezni, már most ezer forinthoz közelít a ponty kilója, tavaly 650 forintért vettük.”

De azért amit kellett, idén is beszereztünk – tudatta. A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége is arról tájékoztatja a horgászokat honlapján, hogy kedden és szerdán a kezelésében lévő valamennyi horgászvízbe, 23 helyszínen 9 ezer 300 kilogramm fogható méretű, háromnyaras ponty haltelepítését hajtja végre.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában