Követ törnek a lakótelepen

2021.07.07. 08:01

Megújul az Újkert, de a munka sajnos kellemetlenségekkel jár – fotókkal

A munkálatok kapcsán felmerült olvasói kérdésekre a debreceni polgármesteri hivatal válaszolt.

20210401 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Jól haladnak a munkálatok a Zöld Város programban megújuló Újkertben.

Fotó: Matey István

„A újkerti szánkódomb mellé pár hónapja elkezdték hordani a máshol felszedett járda-betondarabokat. Először azt hittük, hogy az ott lévő park felújításához kell. Igaz, hogy arra is használják, de óriási mennyiségben van már ott felhalmozva a törmelék. A gond az, hogy ezt naponta nagy géppel zúzzák apróra. Ez nagy zajjal és porral jár. Az látszik, hogy ez egy depó, ahol a törmelék feldolgozása folyik, és innen szállítják tovább. Ehhez nem itt kellett volna kijelölni a helyet, egy lakótelep és óvodák, játszótér mellett. Aki oda engedélyezte a lerakást és feldolgozást, nem járt el körültekintően. Sajnos úgy néz ki, hogy ez még belátható időn belül nem szűnik meg. Mi a 6. emeleten is halljuk a nagy zajt, az erkélyeken vastagon áll a por, ablakot nem lehet nyitni” – fordult lapunkhoz egy olvasónk. Az Újkertben jelenleg a Zöld város program keretében a közterületek megújítása folyik, több helyen is dolgoznak.

A polgármesteri hivataltól arról érdeklődtünk, hogy szabályosan jár-e el a kivitelező, illetve várhatóan meddig tart még ez a zajjal és porral járó munkafolyamat.

„A kivitelező a hatályos zaj- és rezgésvédelmi rendeletekben foglaltaknak megfelelően járt el a munkavégzés során. Az alkalmazott berendezések zajkibocsátásra és rezgésvédelemre egyaránt minősítve vannak, a depóhely kialakításában pedig a kivitelező figyelembe vette az olyan tereptárgyakat, amik tovább csökkentik a zajterhelést. A rakodás azonban nagyobb zajjal jár. A tervezett törések túlnyomó része már elkészült, a hátralévő munkák mindössze 2 alkalommal maximum 3-3 napot vesznek igénybe, amely munkálatok várhatóan augusztus hónapban folytatódnak.

Ezen a területen vannak a legnagyobb mértékű bontási munkák, ezekhez mérten a beszállítás minimális és elhanyagolható mértékű. Környezetvédelmi szempontból pedig a kiszállítás és a visszaszállítás lényegesen nagyobb teher lenne, hiszen a nagy teljesítményű tehergépjárművek a városi közlekedést is terhelnék. Így a legoptimálisabb lehetőséget alkalmazzák” – áll a válaszban.

Locsolni fogják

„Az előzetesen leadott organizációs tervnek megfelelően a munkavégzés időszakonként folyik, mert a munkaterületeken előre nem bontják el a járdákat. Tekintettel a kialakult meleg időjárásra – és a szálló por mennyiségének csökkentése érdekében – a kivitelező felvette a kapcsolatot egy locsolókocsival rendelkező szolgáltatóval. Az utolsó bontások terv szerint augusztus első hetében lesznek” – tudatta érdeklődésünkre a debreceni polgármesteri hivatal.

SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában