Sérült madarak

2021.06.21. 10:07

Két lövés már nem baleset

Hajdú-Biharban sem ritka, hogy gólyákat, varjakat, galambokat lőnek meg a légpuskás „vadászok”.

Madárkórház. 20200724 BHortobágy Fotó Bach Máté Magyar Nemzet

Forrás: MW-archív

Fotó: Bach Máté

– Vannak olyan emberek, akik puszta szórakozásból, szándékosan lelövik a madarakat, és szerencsére vannak olyanok is, akik akár 200 kilométernél többet utaznak, hogy segítsenek a megsebesített állaton, akár a késő esti órákban is – fogalmazott a Naplónak nyilatkozva dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője. Mint mondta, sokan vadászbalesetként emlegetik a vetési varjak, gólyák vagy gerlék megsebesítését, valójában azonban szándékos károkozásról van szó.

Sokkoló esetek

– Amikor nemcsak egy, nem is kettő, de akár 8 légpuskalövedéket kell kioperálnom egy sérült madárból, azt már nem lehet balesetnek nevezni – fogalmazott dr. Déri János. Mint mondta, sajnos nehéz utolérni a tetteseket, akik a védett madarakat veszik célkeresztbe.

Beszélgetésünkkor hangsúlyozta, szinte naponta érkeznek a madárkórházba ilyen esetek, a minap is meg kellett műtenie éjszaka egy gerlét: a madár Kiskunfélegyházáról érkezett hozzájuk, jószívű lakosok találtak rá, és azonnal cselekedtek.

– Érkeznek hozzánk meglőtt madarak a Dél-Alföldről, Szekszárdról és Bajáról is – sorolta dr. Déri János. Arról is tájékoztatott: a lövedékek kioperálását követően szerencsére az esetek túlnyomó többségében maradéktalanul felépülnek a kisebb-nagyobb szárnyasok, előfordul azonban, hogy egy-egy madár maradandó károsodásokat szenved. – Tiszakeszin tavaly lelőttek egy gólyát légpuskával, a lövedéket ugyan kioperáltuk, de sajnos nem sikerült úgy meggyógyítani, hogy szabadon engedhessük. Azóta is itt él a madárkórházban, és élete végéig itt lesz, tartósan sérültként – említette a szomorú példát a szakember.

– Hajdúszoboszlón is történt egy megdöbbentő eset: az illető fényes nappal, a városban, a fürdő mellett lőtt meg egy sirályt, sörétes puskával. Szerencsére sikerült megmenteni a madarat, teljesen felépült és azóta el is engedtük – részletezte a nem mindennapi történést dr. Déri János. Kiemelte, mivel nehéz tetten érni, felelősségre vonni az elkövetőket, valószínűleg ezért is van az, hogy az esetek száma nem mutat csökkenő tendenciát.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában