A háztartásokban is veszélyes lehet

2021.06.03. 10:14

Figyeljünk az orrunkra, ha klórszagot érzünk!

Uszoda, strand vagy vegyszerkeverés: a zárt téri csobbanás idején sem árt az elővigyázatosság.

Forrás: MW-Archív

Fotó: Mészáros János

Az idei kánikula az előjelzések szerint még várat magára, a hazai zárt terű fürdők az újranyitás után azonban már telt házzal, pontosabban medencékkel várják a csobbanni vágyókat. A szakemberek szerint a klór elsősorban a háztartási balesetek okozója ugyan, de az évről évre népszerűbb otthoni medencék karbantartásakor ha sok kerül a légtérbe, komoly következményekkel járhat. Már kis töménységű gáz be­lélegzése is égő érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést és nehézlégzést vált ki.

A Naplónak a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Papp-Kunkli Nóra elmondta: olyan esetekben kapnak csak riasztást, ahol nagy mennyiségű klór szabadul fel, és veszélyt jelenthet a területen tartózkodó emberekre. – Szerencsére ritkán kell emiatt intézkednünk, ennek az az oka, hogy a klór szagküszöbértéke alacsony, hamar észre lehet venni, hogy a levegőbe jutott – tudatta a szóvivő. Papp-Kunkli Nóra hangsúlyozta, mivel a klór a háztartásokban is veszélyforrásnak minősül, megelőzni az ilyen jellegű baleseteket csak úgy lehet, hogy a különböző tisztítószereket a használati utasítás alapján alkalmazzuk.

„Nem szabad őket összekeverni, hiszen az idézheti elő a klórgáz fejlődését.”

Ha mégis maró, szúrós szagot érzünk, azonnal ki kell szellőztetni és vízzel hígítani a vegyszerezett területet – figyelmeztetett a szakember.

A helyzet nem ilyen egyszerű, ha a problémát például egy klóradagoló berendezés működése okozza, ekkor ugyanis a katasztrófavédelem munkatársa szerint az eszköz lezárása után ismételt méréseket kell végezniük. – A nagy mennyiségű klórt használó létesítményeknél a szakemberek minden esetben iparbiztonsági helyszíni szemlét végeznek, hogy a működés biztonságos legyen. Akár zárt terű fürdőzésről, medencetisztításról vagy háztartási fertőtlenítésről legyen szó, legyünk óvatosak, hiszen a légtérbe kerülő gáznak k(l)óros következményei lehetnek!

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában