bowlingpálya is van

2021.05.09. 16:26

Folyamatosan fejlődik Hajdúbagos

A település polgármestere büszke rá, hogy sok fejlesztést pályázat nélkül érnek el.

Szabó Lukács, a település polgármestere a tájház előtt, melynek eredetijét a szentendrei falumúzeumba költöztették | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kovacs Peter

Bár a megyeszékhelytől alig pár kilométer választja el, zsáktelepülés lévén sikerült megőriznie csendességét és vidéki jellegét Hajdúbagosnak. Kicsiny mérete ellenére folyamatosan fejlődik, építészete pedig országszerte híres.

„A trianoni határokon belül Hajdúbagoson a legmagasabb az egy főre eső székelykapuk a száma, amire nagyon büszke a település”

– osztotta meg lapunkkal a kevésbé ismert tényt Szabó Lukács, a település polgármestere. Mint elmondta, jó érzéssel tölti el, hogy részben pályázatokból, részben viszont anélkül is folyamatosan épül és szépül a falu. – Pár éve támogatás nélkül építettük a gyönyörű új önkormányzatunkat a népi építészet motívumainak felhasználásával – mondta az öt hajós parasztbarokk stílusú épületről.

Egyedi mintázatok

– A helyi népi építészetnek megfelelő a ravatalozónk is, amely az egész országban páratlan, hiszen kétszáz ülőhely van benne, és mind a négy égtáj felé van egy-egy bejárata. Ezek mind különböző módon vannak díszítve, a településen az elmúlt 100-150 évben feltűnt népi jellegzetességeket vonultatják fel – tette hozzá. A turisztikai szemmel is érdekes ravatalozó belül Makovecz-stílusú, hangsúlyos fa elemekkel teli. A bejáratok fölött pedig ólomüveget láthatunk a magyar címerrel, a falu címerével, illetve református és katolikus szimbólumokkal díszítve. – A temetőnk is nagyon egyedi, a kerítése 22 oszlopból áll, ezek pedig mind különböznek, a Hajdúbagoson valaha előfordult fejfák mintázatát vonultatják fel. Ha valaki hagyományos módon szeretne temetkezni nálunk, annak az önkormányzat ingyen megcsinálja a fejfát – mondta a polgármester.

Tájházból meseház

Figyelemre méltó a hajdúbagosi tájház is, erre azonban máshol is felfigyeltek. – A jelenlegi tájház ugyan egy új épület, de annak a hasonmása, amit a településünkről költöztettek a szentendrei skanzenbe, meseháznak. Büszkék vagyunk rá, hogy innen származik, és, hogy az lehet ott az egyik legszebb parasztbarokk ház – mondta Szabó Lukács.

Szabó Lukács, a település polgármestere a tájház előtt, melynek eredetijét a szentendrei falumúzeumba költöztették | Fotó: Napló-archív

– A tájházban most készült el 20, fekete diófából faragott szék is, amelyeket 1809-ben készült székekről mintáztak, illetve ehhez csatlakozik egy 17 szobából álló vendégház is, ami már eddig is adott helyt nyári táboroknak, a közeljövőben viszont egy egész nyáron át tartó népzenei tábort szeretnénk itt tartani – osztotta meg lapunkkal terveit.

Ingyenes bowling

Folyamatosak a pályázatok és a belső fejlesztések is. – Nemrégiben új kultúrházat is kapott a falu. Mivel a régi kultúrház így felszabadult, azért azt egy pályázat keretei között szolgálati lakássá alakítjuk majd át. Emellett a ravatalozónk mellé egy többfunkciós technikai helyiséget építünk, ahol a halottak hűtése is megoldható lesz – számolt be az idei folyamatokról a polgármester. – Ezen kívül pályáztunk egy új piaccsarnok építésére és az önkormányzat tetőrészletének beépítésére is – fogalmazott. Egyedülálló lehetőség a hajdúbagosi lakosok számára, hogy az önkormányzat fenntartásában van egy bowlingpálya és gyermekjátszóház is, amelynek az igénybevétele ingyenes.

Ingyenesen bowlingozhatnak a lakosok | Fotó: Napló-archív

– Most vettünk egy telket a falu szívében, ahol gyermekek és felnőttek számára biztosítunk edzési lehetőséget sport-, és teniszpályával – mondta Szabó Lukács. Hozzátette, az utakat már saját erőből leaszfaltozták, de egyes járdarészletek felújítása is a tervek között szerepel. Folyamatban van az ivóvíz javítása is a településen, amelyre pályázatot nyert a falu. Ez a projekt egy új kút kialakítását is magában foglalja, illetve bizonyos részeken a csatlakozások kicserélését, ezzel is tisztítva a vegyi anyagoktól a rendszerben áthaladó vizet.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában