kapcsoljunk időben!

2021.05.02. 10:05

A fűtési szezon végén érdemes „nyáriasítani”

Számos baleset megelőzhető a rendszeres karbantartással és odafigyeléssel.

Fazekas Balázs munka közben. Fontos az ellenőrzés és az előrelátás | Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A fűtési szezon végével érdemes gázkonvektorainkat, -kazánjainkat felkészíteni a nyári időszakra, hiszen ezzel időt, de akár pénzt is spórolhatunk a következő szezon indulásakor. Fazekas Balázs gázszerelő a Naplónak elmondta, a karbantartást a kazánoknál nyáron érdemes megcsinálni, míg a konvektoroknál elég szeptemberben, főleg azért, mert a fűtési szezon indulásánál a legtöbb szerelő annyira leterhelt, hogy akár több hét is lehet a várakozási idő.

– A konvektorokon van egy kikapcsológomb, ha azt megnyomja az ember vagy egyszerűen lezárja az eszközt és elzárja a gázcsapot, akkor gyakorlatilag nyáriasította is a készüléket. A kazánok azonban nem olyanok, mint a konvektorok. Ezeket át lehet állítani nyári üzemre, de az is elég lehet, ha levesszük a termosztátot, így a kazán nem fog beindulni, fűteni. Nagyon fontos, hogy ne legyenek kihúzva, mert sok kazán rendelkezik egy úgynevezett letapadás elleni funkcióval, de ha ez egész nyáron nem megy, akkor beszorulhat a szivattyú, és nincs ereje elindulni. Elengedhetetlen a karbantartás, jobban oda kell rá figyelni, mint a konvektoroknál. A kondenzációs kazánok kifejezetten érzékenyek, érdemes őket kitakaríttatni. Találkoztam olyan készülékkel, aminek a 3-5 éves hőcserélője sosem volt tisztítva, ennek eredményeként lyuk égett rá, mert piszok került bele – mondta.

Fazekas Balázs munka közben. Fontos az ellenőrzés és az előrelátás | Fotó: Molnár Péter

A szakember a vízmelegítőkre is kitért, kihangsúlyozta, rengeteg olyan nyílt égésterű vízmelegítővel és kazánnal találkozott már, ami annyira eldugult, hogy nem tudott átmenni a közepén az égéstermék, hanem kívülről égett az eszköz, ami nagyon veszélyes. – A vízmelegítőket is érdemes egy-két évente kitakaríttatni. Nagyban függ az állapotuk attól, hogy mennyi por van a környékünkön, hiszen a zárt égésterű kazánok kívülről szívják be a friss levegőt az égéshez, és maga az égéstermék is kívülre távozik. Amennyiben a tulajdonos egy főút mellett lakik, akkor az eszköz jelentős mennyiségű port szívhat be. A nyílt égésterű kazánok az adott lakás belső teréből veszik a levegőt, így ha porosabb az otthonunk, akkor ugyanúgy számíthatunk az elkoszolódásra. Erre érdemes odafigyelni, rendszeresen átnézetni az eszközt, hiszen sajnos, számos haláleset köthető meghibásodott vízmelegítőkhöz. Nagyon fontos a szén-monoxid-érzékelő készülékek használata abban a helyiségben, ahol maga a nyílt égésterű készülék van, így elkerülhetünk egy esetleges tragédiát – összegezte.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában