mi lesz a sorsa?

2021.04.11. 16:36

Már évek óta üresen áll az Erzsébet utcai épület

Az Erzsébet utca 36. szám alatti ingatlan az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonában van.

Üresen és elhagyatottan áll az az Erzsébet utcai épület Debrecenben, mely egykor gyerekzsivajtól volt hangos. Az ablakok betörtek, a fal omladozik, az udvar pedig elhanyagolt, sok helyen szeméthalmokat látni. Korábban szó volt róla, hogy az épületben a hajléktalanok nappali melegedőjét alakítanák ki, azonban ez az elképzelés nem valósult meg.

Fotó: Molnár Péter

A debreceni polgármesteri hivatal a Napló érdeklődésére közölte: az Erzsébet utca 36. alatti ingatlan 1954-ben épült eredetileg is bölcsőde céljaira, s 2013. március 1-jéig látta el ezt a funkciót. Az épületet már nem lehetett volna gyermekintézmény céljaira gazdaságosan felújítani, hiszen ez hozzávetőlegesen annyiba került volna, mint egy teljesen új, korszerű intézmény létrehozása. Az ingatlan kapcsán 2017-ben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó kérelemmel fordult Debrecen önkormányzatához. Ebben jelezte, hogy céljuk egy olyan közösségi ház megvalósítása, mely teret biztosítana a vallás gyakorlására, illetve helyet adna oktatási, tanulási és szabad­idős tevékenységeknek is. Elképzeléseiknek megfelelő lehetne az Erzsébet utca 36. alatti ingatlan, melyet szeretnének megvásárolni. Közgyűlési döntés és eredményes pályázat nyomán az adásvételi szerződés aláírása megtörtént az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel, s az ingatlan birtokba adása számukra 2018 áprilisában lezajlott. Az ingatlan ügyével kapcsolatban a Napló Köves Slomó vezető rabbit is felkereste, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Fotó: Molnár Péter

Egyre több bölcsőde

A polgármesteri hivatal válaszában arra is kitért, habár az Erzsébet utcán nem működik már a bölcsőde, Debrecen önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a város bölcsődei infrastruktúra-állapotára. Így ebben az évben több új is épül: egy a Postakert utcán, egy konténerbölcsőde Józsán, valamint tervezés alatt van egy a déli városrészben – a Pohl Ferenc utcán –, egy másik józsai bölcsőde, valamint egy tócóvölgyi bölcsőde építése is. E beruházások megvalósulásával az utóbbi évek gyermeklétszám-növekedésből adódó férőhelyigényt a város magas színvonalon ki fogja tudni elégíteni.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában