sajtótájékoztató

2021.04.20. 13:24

LMP: az egyetemeknek nagyon fontos szerepe lesz a jövőben

Fotó: Molnár Péter

A kormány a járvány egy kritikus időszakában indított újabb támadást a magyar felsőoktatás, a magyar egyetemek ellen – fogalmazott Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, ami történik, az nem modellváltás, hanem az egyetemek, az egyetemi vagyon, az egyetemi ingatlanok és az egyetemi döntéshozatal kiszervezése.

Jármi Péter, az LMP képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón elmondta, a koronavírus-járvány utáni helyreállításban az egyetemeknek nagyon fontos szerepe lesz. Maga a Debreceni Egyetem a régió egyik legnagyobb munkáltatója, méretei okán komoly forráshoz juthat a felsőoktatás fejlesztésére szánt 1500 milliárd forintos támogatásból. Ha állami fenntartásban maradna az egyetem, akkor ezt az összeget csak a köz javára lehetne fordítani, de az egyetemek alapítványi formába szervezésével, a támogatás sorsa is kérdéses – fogalmazott a képviselőjelölt.

PL

Reakció

A sajtótájékoztatón elhangzottakra reagált a Fidesz Debreceni Szervezete kedd délután.

„Az egyetemek megújulása a következő évek egyik legfontosabb programja. Soha nem volt még a magyar felsőoktatásban ehhez hasonló léptékű fejlesztés.

Most nem csak az egyetemek modellváltásáról van szó, ugyanis a magyar kormány 1500 milliárd forintból fejleszti a felsőoktatási intézményeket. Nagyszerű, hogy a program egyik nyertese a Debreceni Egyetem lesz, amely már most is a legnagyobb és leggyorsabban fejlődő vidéki felsőoktatási intézmény.

Szomorú, hogy most azok a baloldali pártok akarják gátolni az egyetemi fejlesztéseket, akiknek a kormányzása idején a felsőoktatási intézmények soha sem kaptak kellő mértékű támogatást.

Az ellenzéki pártok – köztük az LMP is – továbbra sem tartják tiszteletben az egyetemek jogát ahhoz, hogy szabadon dönthessenek a jövőjüket érintő kérdésekben” – írják portálunkhoz eljuttatott közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában