Idill a természet lágy ölén

2021.04.08. 18:16

Friss erdei levegővel és teljes komforttal csábít Bodaszőlő ékköve

Talán nincs is olyan hajdúböszörményi, aki legalább egyszer ne járt volna a bodaszőlői erdei házban.

Fotó: bodaszolo.hu

– Csak a fehér kocsi után jöjjön, idegennek nehéz lenne megtalálni a város pihenőhelyét, de a böszörményiek mind jól ismerik a helyet. Homokúton megyünk majd hosszú ideig, de nem kell megijedni, sima, jól járható – igazított útba Sőrés István, Hajdúböszörmény alpolgármestere, amikor felhívtuk, hogy ugyan mondja már meg, hogy Bodaszőlőn hol van az a pihenőház, amely az elektromos hálózat korszerűsítése után – ennek az átadására voltunk hivatalosak – ismét komfortosabb körülmények között fogadhatja majd a vendégeket. Még Bodaszőlő előtt befordultunk az erdőbe és majdhogynem aszfalt simaságú homokúton mentünk egyre beljebb és beljebb. Néhány kilométer megtétele után kerítéssel körbevett, parkosított udvarú, filagóriákkal és kinti kemencével otthonosabb környezetűvé tett épülethez érkeztünk.

Sőrés István | Fotó: Kovács Zsolt

Vannak még feladatok

– Ez a ház „békeidőben” január elsejétől december 31-ig minden napra be van táblázva. Osztályok, óvodás csoportok, baráti társaságok, családok, munkahelyi kollektívák töltik itt szívesen szabadidejüket, akár több napot is. Alig-alig lehet olyan böszörményi, aki ne fordult volna meg itt legalább egyszer – érzékelteti megérkezésünk után a pihenőház jelentőségét Sőrés István, aki a helyszínre összehívott tájékoztató köszöntőjében elmondta azt is, hogy a már több mint ötvenéves épületet hivatalosan 2015-től működteti a Bodaszőlőért Egyesület, és korábban két lépcsőben már elvégeztek rajta felújításokat. Először a belsőt alakították át, majd kicserélték a bútorzatot. Természetesen pályázati pénzből, mint ahogy a jelenlegi, a nemrégiben befejeződött elektromos hálózat cseréjét is egy sikeres pályázat tette lehetővé.

Dombi Imre | Fotó: Kovács Zsolt

– Amikor megkaptuk az ingatlant, még hőtárolós kályhákkal fűtöttünk, az épület, a szobák, a vizesblokkok is hagytak kívánnivalót maguk után. Voltak sikeres pályázataink, az udvart pedig az egyesületünk tette rendbe, oda filagóriákat és kemencét épített. Hátra volt még az elektromos hálózat megújítása, hiszen ez már nem tudta kiszolgálni a nagyobb energiaigényű eszközöket. Tűzveszélyt és balesetveszélyt hordozott magában – ezt már Dombi Imre, Bodaszőlő önkormányzati képviselője mondta, majd részletezte, hogy mi mindent valósítottak meg. – Kimondottan csak a belső villamosvezeték-felújításra szólt a pályázati támogatás. Ebben benne volt a vezetékelés, a falbontás, a becsövezés és a falak javítása. Az egyesületi, illetve a munkálatokat végző vállalkozó támogatásával minden filagóriához föld alatti kábellel kivezettük az áramot, oda energiatakarékos fényforrásokat szereltünk fel. A térvilágítás faoszlopait fémoszlopokra cseréltük. Ez is a pályázaton kívüli munka volt. Ugyancsak ilyen módon történt meg az ereszcsatornák cseréje. Mindezzel komfortosabb lett a pihenőház, a működtetése pedig biztonságosabb. Tavaly tavasszal kezdődött a beruházás, az év folyamán kevés vendég lett volna a vírus miatt, ezért jól haladtunk. Ez elkészült, de nem dőlünk hátra, újból pályázatokat adunk be, hiszen a cseréptetőt fémborításúra szeretnénk cserélni, aztán a külső nyílászárók cseréje is időszerű lenne.

Fotó: Kovács Zsolt

Megtetszett a miniszternek

A hajdúböszörményiek pihenőházát a hadügyminisztérium építtette 1968-ban, mégpedig Czinege János akkori miniszter utasítására. Úgy beszélik, hogy az egyik fácánvadászaton elrendelt cigarettaszüneten körbetekintett a tábornok és megállapította, hogy milyen szép hely ez, kellene ide egy üdülő. Erre öt napra már hordták is az építőanyagot, ásták a kutat a katonák, igen hamar felhúzták az épületet. Később a mindentől távol lévő üdülő már terhet jelentett a katonaságnak, és átadták a rendőségnek. Az üzemeltetéssel ott is nehézségek voltak, továbbadták a tanácsnak, aki a Kenézy-kórháznak adta használatba azzal a feltétellel, hogy az állagát megőrzik, és két hónapra visszaadják a használati jogot Hajdúböszörménynek. Később a kórház felszámolta ezt a részleget, így a város használta az épületet, majd 2015-ben átadta a Bodaszőlőért Egyesületnek.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában