Az almáskert gyapjas kedvencei

2021.03.27. 16:00

Szívet melengető mosollyal fogadtak a derecskei alpakák

Az almáskertnek már elengedhetetlen „tartozékai” a dél-amerikai tevefajták.

Alpakák a derecskei almáskertben

Fotó: Kovács Péter

Kacagó tekintetű, kedves állatok fogadják a derecskei almáskertek éttermének parkolójába érkezőket. No nem az autók között, hanem a néhány méterre húzódó kerítésen túl. Ha autó érkezik, fut oda a négy szeretnivaló állat, és a maguk módján, fejbólintásokkal, forgolódással kelletik magukat a vendégeknek. Küllemüket még kedvesebbé teszi a fazonra nyírt frizurájuk, a testszőrzetük. Alpakák. A teve kistestvéreinek is mondják a Peru égbe nyúló hegyei között élő párosujjú patásokat, amelyek – visszafelé nagyság szerint – a láma, az alpaka és a vikunya. Mind népszerűbbek ezek az állatok kontinensünkön, és Magyarországon is terjedőben vannak. Talán a legkedveltebb az alpaka, amely Európában Hollandiában és Ausztriában van nagyobb számban, de hazánkban is tartanak már belőle hobbiállatnak úgy 400-500 darabot. Az elterjedtebb fajta a vékonyabb gyapjat viselő, míg a másik a hosszú szőrű, annak a gyapja a rackáéhoz hasonlít. Igénytelen állat, igazán a hideget szereti, nálunk nem túl kellemes neki a nyár, de végül is alkalmazkodtak hozzá. És ha már a melegnél tartunk, akkor természetesen meg kell nyírni az állatokat, mégpedig tavasszal. Egész lexikonja van már annak, hogy mely testrészt és milyen mértékben szabadítsák meg a szőrtől ahhoz, hogy még cukibbak legyenek az alpakák.

Szabó Imre, az almáskert alapítója | Fotó: Kovács Péter

Kell neki a társ

– A derecskei almáskertek alpakái egy kereskedőn keresztül, Hollandiából kerültek hozzánk több mint egy évvel ezelőtt, és mondhatjuk, nagyszerűen viselkednek. Nagyon kedvesek, szinte nincs olyan ember, akinek a szívét ne dobogtatná meg viselkedésük. Mondhatjuk, közönségkedvencek – válaszolja kérdéseinkre Szabó Imre, az almáskert alapítója, az alpakák gondozója. – Aki az étteremben megfordul, szinte mindenki eljön a kerítésükig, fotózzák őket, szelfiznek velük, sőt az esküvői fényképezkedés egyik kedvenc témája. Ugyanakkor kiváló terápiás állatok is. Egy félénk jószágról van szó, de amikor megvan a bizalom, akkor nagyon ragaszkodik az emberhez.

Az alpakatartásra Szabó Imre alaposan felkészült. A szakirodalmat idézve mondja, hogy tartásukhoz kizárólagos szempont a legelő megléte, mégpedig egy hektár fű 8-10 állatot tud eltartani. Egyedül nem lehet az alpaka, abba majdhogynem belepusztul. Ugyanakkor szinte mindegy, hogy milyen állat van körülötte, csak legyen. És persze jókora állatszeretet kell hozzájuk; ha az embert megismerik, már maguktól odamennek hozzá. Egyébként egy extenzív tartást igénylő állat, tehát könnyű kezelni, olyannyira, hogyha elfelejtünk vizet adni neki, néhány napig ugyanúgy kibírja, mint a teve. A derecskei alpakák legelnek, egy nap egy kilogramm granulátumot kapnak, amelyben elsősorban az itteni térségben lévő fűből hiányzó tápanyagot pótolják nekik. Szállásuk egyszerű, háromoldalú ól. Tapasztalják, a hidegben télen szívesen alszanak kint, hiszen a gyapjuk megvédi őket. Vendéglátónk mondja, az alpaka gyapja könnyebb és melegebb a birkáénál, a világ legértékesebb gyapjúja.

A táplálékkiegészítő granulátummal testközelbe lehet csalogatni az állatokat | Fotó: Kovács Péter

Emberre soha nem köpnek

– Sokan mondják, hogy összetévesztik a lámát, meg az alpakát – folytatja Szabó Imre. – Ez utóbbi kisebb, és óriási különbség közöttük, hogy ők nem köpnek, illetve emberre sohasem. Ha megharagszanak, egymásra köpködnek, de azt is sokkal enyhébben, mint a lámák. Néha játék közben is köpködnek. Öröm nézni, amikor elkezdenek négyen játszani, hancúroznak, bukfenceznek, és akkor köpködik egymás, de emberre soha nem köpnek ki. Ami még érdekes, hogy már kora reggel kimennek legelni, 11 óra körül bejönnek, akkor isznak és elfekszenek, napoznak. Olyan, mintha meghaltak volna. Szoktuk is mondani, hogy megint megdöglöttek. Teljesen elengedik magukat, ha elfekszenek. Nekünk sikerült úgy megoldani a tartásukat, hogy biztonságban érezhetik magukat.

Kiváló minőségű a gyapja

– Az alpaka nyírása lényegében megegyezik a birkáéval. Elfektetjük az állatot és levágjuk a szőrét, amelyet szakszerűen három csoportba osztunk az értékétől függően. A lábánál lévő koszos szőrzet értéktelen, a legértékesebb a marjáról, a nyakáról lejövő bunda, és ami a kettő között van, az a közepes minőség. A fejüknél hagyjuk egy kicsit nagyobbra a szőrt – magyarázza a nyírás folyamatát Szabó Imre, majd hozzáteszi, hogy a négy unoka mindegyike választott magának egy-egy alpakát, és hogy milyen dizájnúra nyírják meg, azt az interneten előzőleg kiválasztják. Ha ez megvan, kinyomtatják és odaadják a nyíró bácsinak, hogy ilyet és ilyet kérnek. Az alpakáikat az „arcukról” ismerik meg, a szemük annyira egyforma.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában