Riport

2021.03.29. 15:55

Kijárási tilalom: az óraátállítás sem törte meg a fegyelmet

Csendesen, a kijárási tilalmat szinte pontosan betartva telt a vasárnap este.

Fotó: Miska Andrea

Erről adott tájékoztatást kollégái jelentései alapján Boros Viktor, a megyei polgárőrszövetség elnöke. A figyelőszolgálat vezetőjét annak apropóján kérdeztük, hogy a nyári időszámításra történő átállással még este 8 órakor sincs teljesen sötét.

– A városlakók kicsit szabadabban értelmezik a kijárási tilalom kezdetének idejét, a falvakban élők viszont a maszkviselési kötelezettséget nem tartják be maradéktalanul. Főleg a halmozottan hátrányos helyzetben lévők szólnak vissza, ha a száj és az orr eltakarására figyelmeztetik őket kollégáim – beszél a tapasztalatokról Boros Viktor, hozzátéve, hogyha hosszabbodnak a nappalok, vélhetően nehezebb lesz betartatni a 8 órás kijárási tilalmat.

Sötétedik, de már üresek az utcák

Okkal hihettük azt, hogy a napi életritmust valamelyest átállító nyári időszámítás megzavarhatja a kijárási korlátozás betartását, hiszen amikor szombaton még 19 óra volt, vasárnap már 20 órát mutattak az órák. Sőt, még be sem sötétedett teljesen. Püspökladány utcái azonban az előző időszakhoz hasonlóan már nem sokkal hét óra után elnéptelenedtek. Sem egy autót, sem egy biciklist, sem egy gyalogost nem láttunk a lemenő nap fényében úszó, majd az alkonyat egyre sötétebb homályába vesző kisvárosban. Az élet nélküli utcák nyomasztó hangulatán valamelyest oldott a madarak hangja, illetve a kertekben itt-ott tapsztalható mozgás. – Hová menjünk? – kérdeztek vissza a megszólítottak. – A boltok bezártak, és hozzászoktunk már az esti itthonléthez az elmúlt hónapokban. Majd az lesz a furcsa, ha – ahogy mondják – április közepétől már tízig lehet közterületen lenni. A kérdés csak az, hogy akkor is hová menjünk, mert a bevásárlást el lehet intézni nap közben, a fagyizók, a vendéglátóhelyek meg úgy sem nyithatnak még ki szerintem. Sétáljunk az utcán? – magyarázta egy férfi.

Hajnalban munkába

Nádudvaron vasárnap este nyolc óra után a település csendjét csak a házőrző ebek időnkénti csaholása zavarta meg. A városközpontban nyolc és negyed kilenc között nem lehetett látni embereket, autó is csupán egyetlen egy hajtott át a Fő utcán, vélhetően hivatalos dologban járva – osztotta meg tapasztalatait nádudvari tudósítónk, Marján László.

Hajdúdorog vasárnap este 20 óra után | Fotó: Miska Andrea

Miska Andrea hajdúdorogi munkatársunk arról számolt be, hogy a kisváros utcái vasárnap este a jelenleg is érvényben lévő szabályoknak megfelelően elcsendesedtek. Este nyolc előtt pár perccel a bevezető útszakaszokon csak néhány hazafelé igyekvő autóssal találkoztunk. Mire nyolcat ütött az óra, mondhatni, az élet is megállt Hajdúdorogon, a főutca némaságát csak a távolsági busz motorjának zaja törte meg.

Este nyolc óra után egy lélek sem volt az utcán Körösszegapátiban – írta ott élő tudósítónk, Vmirjáncki József. Nincs olyan esemény, ami otthonuk elhagyására késztetné a lakosokat. A falu egyetlen szórakozóhelye, a kocsma is zárva. A település főútján azonban több személygépkocsi közlekedett. Kora reggel már négy óra után megélénkült a járműforgalom, inkább Biharkeresztes felé igyekeztek. A határ túloldalán egy órával előbbre jár az idő, a munkaidő is hamarabb kezdődik.

Nyíradony vasárnap este 20 óra után | Fotó: Blascsák Kata

Blascsák Kata nyíradonyi munkatársunk elmondása alapján vasárnap este pár perccel nyolc óra előtt már sem sétáló, sem bicikliző emberek nem voltak az utcákon, csak néhány személyautós igyekezett hazafelé. Nyolc után egy-két perccel elcsendesedett a település, a félelmetes csendet csak a távolsági busz zaja törte meg. Utcáról utcára járva minden kongott az ürességtől; egy-két órával előtte még gyerekzsivaj, a szomszédok közötti hangos eszmecsere, a járművek zaja hallatszott, ezt a nyüzsgést percek alatt felváltotta a nesztelenség.

Boros Viktor, a megyei polgárőrszövetség elnöke | Fotó: Napló-archív

Kollégáinak tapasztalatait összegezve Boros Viktor, a megyei polgárőrszervezet vezetője is a lakosok fegyelmezett magatartásáról számolt be. – A falvakban mindenképpen, de a városokban is jobbára elcsendesedtek az utcák vasárnap este nyolc órára. Főleg a fiatalok voltak kint a köztereken még kevéssel nyolc óra után. A kisebb településeken könnyebben vannak az emberek, hiszen a kertben kint tudnak lenni, hallottunk 8-10 fős kerti partikról is, de alapvetően nem volt probléma a kijárási korlátozás betartásával.

Hajdúszoboszló vasárnap este 20 óra után | Fotó: Tibai Irma

Igyekeztek haza az autósok

Az óraállítást követő első éjszaka is a már megszokott, pandémiás csend honolt Hajdúszoboszlón. A fürdővárosra eddig is jellemző volt a fegyelmezettség. Este nyolc után legfeljebb néha egy-két haza igyekvő gyalogost, kerékpárost, autóst lehetett látni. A jó idő és az időmérés változása miatt március 28-án este néhányan picit elszámították magukat, így este nyolc óra előtt két-három perccel a Szent István park körüli csomópontok érintésével még harminc-negyven autós igyekezett hazafelé. Egy részük Debrecen irányából sietett. Egy utast láttunk maszkban állva a megyeszékhely felől a buszállomáshoz beforduló járaton, a két perccel később a főtér felől jövő helyi járaton pedig senki sem utazott. A főutca este fél kilenc körül elnéptelenedett. A helyi polgárőr egyesület vezetője, Nemes Gyula megerősítette, hogy Szoboszlón betartják a szabályokat éjszaka – tájékoztatta a Naplót Tibai Irma, a Napló szoboszlói tudósítója.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában