szakértőt kérdeztünk

2021.03.01. 11:52

Hogyan kerüljük el a közúti baleseteket?

A cívisvárosi közlekedési morálban nem történt nagy változás az elmúlt években – de ez inkább negatívum.

Sokszor a figyelmetlenség és az előzékenység hiánya miatt következik be a szerencsétlenség | Fotó: MW-archív

Fotó: MW-archív

Nagyon sok motoros baleset történt az elmúlt időszakban az utakon; Hajdu Kristófot, a Koroknai Autósiskola gépjárművezető-szak­oktatóját egyebek mellett arról kérdeztük, milyennek ítéli a helyzetet. – Ha a statisztikákat nézzük, továbbra is az elsőbbség meg nem adása, a sebességtúllépés és az alkoholos befolyásoltság az a tényező, amelyre visszavezethető a balesetek jelentős része. Az alázat és a figyelmesség hiánya okozza a legnagyobb problémát. Sokan nem érzik át, hogy a szabályok betartása nem azért közérdek, hogy ne büntessenek meg, hanem azért, mert ha a szabályokat betartjuk, mindenki életben hazatérhet – fogalmazott elöljáróban a Naplónak.

Sokszor a figyelmetlenség és az előzékenység hiánya miatt következik be
a szerencsétlenség | Fotó: MW-archív

Próbáljunk nyugodtak maradni

Fotó: Napló-archív

– A debreceni közlekedési morál az elmúlt években konstans állapotot mutat, nagy változás nem történt – amit inkább negatívumként jegyeznék meg. Habár a diákok ügyetlensége és néhány oktató kollégám hiányossága sem segít a morál fenntartásában, de oktatáson kívül is gyakran találkozom figyelmetlenséggel és az előzékenység hiányával. Leg­gyakrabban a dudálás, integetés és az agresszív előzési manőverek mutatják: valaki nem ért egyet a közlekedő partnereivel. Ez sajnos csak további agressziót szül, mely végtelen spirálba tud kitörni. Feladatunk, hogyha egy másik közlekedő partnerünkkel nem értünk egyet, azt csöndben tegyük, és tartsunk távolságot tőle, illetve ha a mi munkánkkal nem értenek egyet, arra ne agresszióval válaszoljunk, hanem próbáljunk nyugodtak maradni. Talán ez a két lépés hosszú távon eljuttathat minket egy nyugodtabb közlekedési morál megéléséhez – tanácsolta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában