A szerelő tanácsai

2021.03.27. 15:44

Hamarosan elérkezik a gumiváltás ideje

Használt nyárigumi helyett inkább a négy évszakos abroncs mellett döntsünk!

20210323 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Nyári gumi csere illusztráció. képen: Szökőcs Gyula autószerelő

Fotó: Kiss Annamarie

Egyre melegszik az idő, a hétvégén az országban már néhol 20 Celsius-fok is lehet, tehát már nemcsak a naptárunk szerint lesz tavasz, hanem végre a hőmérséklet is növekedik. Hamarosan itt lesz az ideje, hogy lecseréljük a téligumit nyárira, de vajon mikor lesz aktuális? Erről Szökőcs Gyulát, egy debreceni autószerviz ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Szökőcs Gyula | Fotó: Kiss Annamarie

Többek között elmondta a Naplónak, sokan abba a hibába esnek, hogy a téligumit nem vagy csak nagyon későn váltják megfelelőre, akár négy évszakos abroncsra. Ez utóbbiról szólva hangsúlyozta: ha már spórolni akarunk, és nem vásárolunk nyárigumit, akkor legalább a minőségi abroncs mellett döntsünk. – A gépjármű egyik legfontosabb alkatrésze az autógumi, legyen bármilyen is a ka­rosszéria, az aszfalttal az abroncs fog találkozni. Ezért is tartom elengedhetetlennek, hogy mindig a megadott időszakban cseréljük a gumikat. Nyilvánvalóan a téli, nyirkos időben, amikor leesik a hó, hirtelen fagy lesz, az ügyfelek felkeresik a szervizeket, azonban a mostani időszakban is ugyanolyan fontos a csere: ha nem váltunk idejében, akkor a téligumik „felégnek”, illetve keményebbé válnak, emiatt jövő télen biztosan nem lesznek alkalmasak.

„Sokan legyintenek, úgy vélik, ráérnek júniusban gumit cserélni, azonban ez nem így van, akkor már késő”

– hangsúlyozta.

Fotó: Kiss Annamarie

Menjünk biztosra!

A 7 Celsius-fokot szokták megjelölni hőmérsékleti határként, akkor célszerű lecserélni a téligumikat, azonban a szakember kiemelte, ha nem is 7, de 10 fokban már mindenképpen váltsunk nyárira. – Mindenféleképpen az új gumik vásárlását ajánlom. Ha esetleg a pénztárcánk nem engedi, akkor is olyan abroncs mellett döntsünk, amelyik hat évnél fiatalabb, ne vásároljunk régi, sokat futott abroncsot – mondta. Majd megkérdeztük, laikusként megállapíthatjuk-e, hogy az adott gumi mennyire elhasználódott, kopott. A szakember úgy válaszolt, ne találgassunk, menjünk biztosra! – Minden esetben kérjünk az eladótól számla mellé fél év garanciát, még akkor is, ha használt gumiabroncsot vásárolunk. Ha az értékesítő bízik a termékeiben, akkor vállal értük felelősséget, ha pedig nincs így, akkor menjünk másik szervizbe. Szánjunk arra időt, hogy a legmegfelelőbb abroncsot megtaláljuk, bármennyire szeretnénk is a legolcsóbbat, nem biztos, hogy az hosszú távon kifizetődő. Inkább szánjunk valamennyivel több pénzt az abroncsokra, hogy azok évekig kiszolgáljanak. Ragaszkodjunk a gyári előírású mérethez, illetve ne feledjük, a járművünknek négy kereke van, tehát mindegyiken cseréljünk abroncsot. Körülbelül két hét múlva itt lesz a váltásnak az ideje, és nem kell aggodalmaskodni, a tavaszi időszakban nincs akkora fejetlenség, mint télen, ilyenkor nem akarja mindenki egy nap alatt lecserélni a gumikat. Továbbá, ha már nyárigumira váltunk, akkor kérjünk szelepházcserét! Nem nagy kiadás, viszont nagyon hasznos. Ha esetleg valaki az uniós követelményeknél hamarabb kíván abroncsot cserélni, akkor figyelmesen olvassa át a biztosítását, hogy az adott feltételeknek eleget tegyen – tanácsolta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában