koronavírus

2021.02.27. 09:00

Ezt gondolja a kínai vakcináról Szilvássy Zoltán rektor

A Magyarországon elérhető öt koronavírus elleni oltóanyag közül a legújabb a kínai Sinopharm-vakcina.

Fotó: Napló-archív

Még csak a napokban kezdődött meg idehaza az oltás ezzel az oltóanyaggal, ezért valamelyest érthető a kezdeti bizalmatlanság. Szilvássy Zoltánt, a Debreceni Egyetem rektorát kérdeztük arról, mit gondol a kínai vakcináról. – Szeretném leszögezni, hogy a kínai vakcina egy hatásos és biztonságos oltóanyag. Nem akarom azt mondani, hogy a világ legjobb vakcinája jelenleg, mert azzal megsérteném a többit, de körülbelül erről van szó. Több mint százmillió ember már megkapta, nincsenek szövődmények, teljesen tiszta a technológiája, a biztonságosságával hosszútávon sincs baj. Ha tíz éven keresztül kellene oltani, talán ez az egyetlen vakcina, amivel ezt meg lehetne tenni – mondta a rektor.

Csütörtökön jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szilvássy Zoltán, hogy 2022 második felében Debrecenben is elindulhat a magyar fejlesztésű Covid-vakcina gyártása. Az első fejlesztésű oltóanyag hasonló elven fog készülni, mint a kínai Sinopharm, mely inaktivált vírust tartalmaz. – Többféle vakcinát és technológiát is fogunk alkalmazni, a legrégebbi és legstabilabb az a vakcina, melyben inaktivált vírus van. Vannak a vektorvakcinák, ahol valamilyen más vírust idomítunk be arra, hogy egy adott vírus örökítő anyagát vagy fehérjéjét juttassa be a szervezetbe, ilyen például a Szputnyik és az AstraZeneca. A két amerikai – a Moderna és a Pfizer – pedig mesterséges hírvivő RNS alapú vakcinák, ilyen alapú vakcinát nem alkalmaztak még a világon soha – beszélt a jelenleg elérhető oltóanyagok sajátosságairól a rektor. Mint mondta, a kínai vakcina egy hatásos és biztonságos oltóanyag, ha tíz éven keresztül oltani kellene, arra is alkalmas lenne. Szilvássy Zoltán elmondta, Debrecenben a már említett inaktivált vírusalapú vakcina mellett a vektor- és az alegységvakcina is megjelenik majd.

A pandémia idején sarkalatos kérdés a korosztályok oltakozása. – Nincs külön készítmény gyerekeknek vagy időseknek, ugyanazt kapja mindenki. Valamennyi védőoltásnál azért vannak korosztályokat illetően kérdések, mert a klinikai vizsgálatok nagyszámú betegadataiban a gyerekekre vagy az idősekre vonatkozó adat kevesebb, mint a középkorúakra. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet beadni az idősebbeknek, de nem tudjuk pontosan, mennyivel kellene több hatóanyag ahhoz, hogy ugyanazt a szintű immunválaszt elérje ez 80 éves embernél, mint egy 50 évesnél. Azonban a világjárvány megfékezésére az említettek közül bármilyen oltás alkalmas, mivel megvéd a fertőzéstől és annak szövődményeitől – szögezte le Szilvássy Zoltán.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában