Nem egyszer történt tragédia

2021.02.27. 07:30

Az életével játszik, aki a felüljárók alatti illegális átjárókat használja

Elég egy rossz mozdulat, az ember megbotlik, elesik, és a nagy sebességgel érkező vonatszerelvény már nem tud lefékezni.

20210215 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Vasúti átkelő illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Halálos gázolás történt február 8-án délután a Faraktár utcai felüljáróhoz közeli síneken, ahol egy biciklit vivő embert ütött el az IC-vonat.

Ennél a hídnál nem ez az első ilyen tragédia, hiszen baleset és öngyilkosság is történt már ott többször is. Mindkét szerencsétlenséget úgymond könnyíti, hogy ezen a környéken kanyarodnak a sínek, tehát nehezebben beláthatók az érintett pályaszakaszok. Ugyanakkor az emberek is felelősek a kialakult helyzetért.

Ugyanis, noha a Munkácsy utcánál, valamint a Fényes udvari kiserdőnél és a Faraktár utca felüljáró alatti résznél is anno kétféle (fémrudas és dróthálós) védőkerítés futott, ám azt fokozatosan elbontották, elhordták. Egyrészt azért, hogy hamarabb átérjenek a túloldalra, és ne kelljen megmászniuk a felüljáró magas lépcsőit. Másrészt pedig a fémtolvajoknak is kapóra jött az évtizedek alatt az őrizetlen préda.

Fotó: Kiss Annamarie

A legutóbbi tragédia után a helyszínen a fotóriporterünk is több olyan felvételt készített, amelyeken gyalogos és biciklit cipelő gyalogos is megy át a síneken. Sőt, aki gyakran jár arra, azt is sokszor tapasztalhatja, hogy némelyek még olyankor is elindulnak a túloldalra, amikor már látszik a vonat. Pedig száraz időben is elég egy rossz mozdulat, az ember megbotlik, elesik, és a nagy sebességgel érkező vonatszerelvény már nem tud lefékezni.

Rendőrségi ellenőrzések

Hasonlóan veszélyes a Vágóhíd utcai felüljáró sínek körüli területe is, ahol nap mint nap szintén nagyon sokan vágnak át szabálytalanul és önveszélyesen – a hosszabb, de biztonságosabb lépcsőzés helyett. Sajnos, ott is több halálos gázolás volt már. Ezen a részen nem volt kerítés, ám a MÁV mindkét oldalra jól látható táblákat állított, melyek arra figyelmeztetnek, hogy tilos és balesetveszélyes a síneken átkelni.

Fotó: Kiss Annamarie

A Napló a fentiek miatt is fordult a MÁV-hoz, melynek kommunikációs igazgatósága a válaszlevelében rámutat: a tiltott helyen történő átjárás szabálysértésnek minősül, és hatósági intézkedést von maga után. A megelőzés érdekében a MÁV vasútbiztonsági szervezete a rendőrséggel közösen rendszeres ellenőrzéseket végez az illegális átjárás megakadályozásra. – Aki nem a kijelölt átjárókat veszi igénybe, saját testi épségét, életét kockáztatja! – hangsúlyozta a társaság.

Kedden visszatértünk a helyszínre, azonban azt tapasztaltuk, hogy egyelőre semmi se változott az illegális átjáróknál.

Vass Attila

Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában