szívfacsaró történet

2021.01.18. 15:11

Plüssökbe rejtett cetlikkel segítenek, nem csak Debrecenben

„Nem vesztem el, rád vártam” felirattal a cívisváros utcáin becsomagolt plüssök várják az új gazdájukat.

Zsombi műtétje 730 millió forintba kerül, plüssökkel gyűjtenek a kisfiúnak

Fotó: Burinda-Szűcs Szabina

A kezdeményezés hátterében több áll, mint egyszerű figyelmesség. A csomagolás belsejében egy számlaszámot talál az, aki hazaviszi az új plüssállatkáját, melyre önként utalhat pénzt, ezzel egy beteg kisfiúnak, Zsombinak segíthet. Lapunk felkereste az édesanyát, akinek kezdeményezése mára országos szintre nőtte ki magát.

Zsombi műtétje 730 millió forintba kerül, plüssökkel gyűjtenek a kisfiúnak
Fotó: Burinda-Szűcs Szabina

– Zsombi jelenleg 15 hónapos, de már a terhességem alatt kiderült, hogy lyukas szívvel fog születni – mondta Burinda-Szűcs Szabina. – Utánajártunk a férjemmel mindennek, és elvégeztettük a genetikai vizsgálatokat. Ezek eredménye negatív lett, így részben megnyugodtunk, hogy a dolgok közel sem teljesen, de rendben vannak. Azonban kiderült, hogy a gyermekünk szívkamrai sövényhiánnyal fog megszületni. Az orvosok azonban megnyugtattak minket: egyetlen műtéttel korrigálni lehet a betegséget – folytatta. – Miután Zsombi megszületett, minden rendben volt. Majd három hónapos korában megállt a súlya, és előrébb hozták a műtétet, így 5 hónaposan megtörtént a beavatkozás. Ezt követően olyan tünetek jelentkeztek a fiamnál, hogy átirányítottak minket a neurológiára. Ott kiderült, hogy Zsombi spinális izomatrófiában (SMA) szenved. A kezelést illetően kész tények elé voltunk állítva: az egyetlen gyógyszer, ami segíthet, 730 millió forintba kerül – mondta. Amikor az emberek tudomására jutott, hogy Zsombi milyen helyzetben van, gondolkozni kezdtek, hogyan lehetne segíteni rajta. – A tévében láttam, hogy milyen helyzetbe került a család, majd egy Facebook-csoportban szúrt szemet, hogy más városokban plüssel gyűjtenek. Azonnal csatlakoztam én is a kezdeményezéshez – mondta Rácz Barbara debreceni segítő. – Amikor időm engedi, az összegyűlt kabalákat becsomagolom, beleteszem a számlaszámot, amire a pénz gyűlik, és egy cetlit is „nem vesztem el, rád várok” felirattal. Majd Debrecen különböző helyeire, főként iskolák és boltok közelébe kirakom őket. Volt olyan, hogy mielőtt bementem egy áruházba, kitettem egy aranyos plüsst, majd mire kijöttem, már nem volt ott. A játékok felajánlásokból gyűlnek össze, főként a Facebook segítségével, de volt már olyan is, hogy a saját dolgaimat cseréltem el plüssre, hogy tudjam folytatni a gyűjtési akciót – osztotta meg.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában