Visszatekintő

2021.01.12. 13:00

Korlátozásokról, majd enyhítésekről szólt tavaly a második negyedévünk

A tavalyi év újabb negyedének történéseit elevenítjük fel visszatekintő-sorozatunk második részében.

20200630 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Végzős debreceni tanulókat láttak vendégül a megújult Nagyerdei Strandon a polgármester meghívására.

Fotó: Napló-archív / Matey István

Áprilisban nagy erőkkel zúgott a maradj otthon!, egyre több ablakban láthattunk piros papírszíveket, melyekkel gyerekek és felnőttek egy emberként üzentek az egészségügyben dolgozóknak: veletek vagyunk! Korlátozásokról, majd enyhítésekről és különböző félmegoldásokról szólt tavaly a második negyedévünk.

Persze nem állt meg az élet. Debrecenben többek között bősz erőkkel dolgoztak a munkagépek a Dósa nádor téren, a Csapó utcán szinte minden héten más útvonalon kellett közlekedni a mobil kerítések között. Április végén a Szent György-napi kihajtási ünnep a járványhelyzet miatt ugyan elmaradt a Hortobágyon, de az állatok elhagyták téli szállásaikat. Háromezer magyar szürke marha, 2800 racka juh, a Mátai Méneshez tartozó 256 nóniusz ló és kétszáz házi bivaly vette birtokba a téli bezártság után a puszta nyolcezer hektáros területét. Mindeközben a Déri Múzeum ásatásvezetői leleteket vizsgáltak egy Derék utcai építkezés feltárásán, ahol egy vaskori település maradványaira bukkantak.

Az oktatást sem kímélte a járvány, májussal elindultak ugyan az írásbeli érettségik, de előrehozottan nem tehetett senki vizsgát. Szigorú szabályok, többszöri fertőtlenítés mellett azonban számot adhattak tudásukról az érettségizők, míg áprilisban a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kihirdették a nyelvvizsgamentességet, így több tízezren vehették át porosodó diplomájukat. Május végén pedig újranyitottak az óvodák és a bölcsődék a kicsik és a szülők legnagyobb örömére.

Megnyílt a strand

A magyar honvédelem napja alkalmából ellátogattunk a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred hegyi kiképzésére a Miskolc-Lillafüred mellett található Örvény-kő sziklához. A felderítő ezred katonái valódi terepviszonyok között gyakorolták a sziklamászást és a sziklafalról ereszkedést. A vendéglátósok kiszállítással, terasznyitással próbálták túlélni a korlátozásokat, míg a kultúrára éhezőknek Debrecenben elindult a Lépésről lépésre. A programsorozatban a belváros különböző pontjain bemutatkozhattak a város művészeti csoportjai, zenés kavalkádot csempészve a mindennapokba. A Hajdú-bihari Napló gyermeknap alkalmából idén is több kívánságot teljesített; volt, aki hintózni akart, akadt, aki rendőrautóba vagy éppen katonai harci járműbe ülhetett be. Június 4-én a trianoni békediktátum aláírásának százéves fordulóján megyeszerte nagyszabású megemlékezéseket tartottak. Június legnagyobb durranása az új Aquaticum Debrecen Strand átadása volt. A Nagy­erdő szívében a legújabb turisztikai attrakció nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is megjeleníti a tervezők földtől elrugaszkodott álmait.

KD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-megszokott-rendben-indult-2020-aztan-lecsapott-a-jarvany-4896472/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában