de más madarakat is figyelnek

2021.01.14. 10:02

A Hortobágyi Nemzeti Park is részt vesz a hétvégi sasszámlálásban

A park szakemberei az elmúlt évekhez hasonlóan idén is három megyében dolgoznak majd.

Fotó: Facebook / Tihanyi György / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, sasszámlálást tartanak a hétvégén Magyarországon: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve péntektől vasárnapig szervezi meg az Országos Sasszinkront, a nálunk telelő ragadozómadarak éves számlálását.

A feladatban természetesen a Hortobágyi Nemzeti Park is aktívan közreműködik, friss Facebook-posztjuk szerint mint minden évben, úgy most is három megyében végzik majd a számlálást.

Mint írják, a leggyakrabban szem elé kerülő rétisas és parlagi sas mellett a többi ragadozómadár-faj sem kerüli el a szakemberek figyelmét, így a hazánkban téli vendégként jelentkező gatyásölyvek, kékes rétihéják és kis sólymok mellett gyakoribb költőfajaink, mint az egerészölyv és a vörös vércse telelőállományáról is értékes adatok gyűlnek.

A bejegyzésben rámutatnak: a január 15-16-17-én esedékes sasszinkron rendhagyó módon kiegészül a túzokok és a kékes rétihéják gyülekezőhelyeinek felmérésével is.

„Az egyidejűleg végzett felmérés, az ún. szinkron számlálás jelentős természetvédelmi feladat, hiszen a célfajok állományának alakulásáról értékes adatokat nyernek a szakemberek, melyek adott esetben a szükséges természetvédelmi teendők meghatározásához nyújtanak segítséget” – írják még a posztban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában