Pozitív tapasztalatok

2020.12.05. 20:00

Mindenkinek elérhető a digitális oktatást segítő új felület

Az új program használatával nincs többé szükség a különböző online platformokra.

20201202 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló A KRÉTA iskolai online felület használata illusztráció.

Fotó: Molnár Péter

Október elejétől elérhető az összes, Kréta-rendszert használó oktatási intézményben a Digitális Kollaborációs Tér (DKT). Ez egy olyan komplex felület, amely segíti a tanárok és a diákok digitális online együttműködését, kommunikációját és a feladatok kiadását, szükségtelenné téve egyéb oktatási szoftverek használatát. Tavasszal a digitális oktatás során a legtöbb iskolában fő kommunikációs felület a Kréta volt, az új modult azonban még kevesebben használják. Ott, ahol már beépítették a munkamenetbe a DKT-t, jó tapasztalatokról számolnak be.

– Már használjuk a Kollaborációs Teret, nagyon örülünk neki, hogy van egy olyan lehetőség, ahol össze van gyűjtve minden olyan dolog, amit eddig több platformtól tudtunk elsajátítani. Többek között lehet házi feladatot küldeni, online órát tartani benne, sőt, tankönyvek elérhetők a rendszerben. Az előző héten már online szülői értekezletet is tartottunk a DKT segítségével.

„Az a legjobb benne, hogy minden gyereknek és szülőnek adott ez a felület”

– mondta Piros Zoltán, a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola igazgatója. Bár az intézményben hagyományos oktatásban vannak, mégis nagyban segíti az új platform a hétköznapi munkát. – Az oktatás ma már az IKT kompetenciákról szól, ha hagyományos munkarend szerint dolgozunk az iskolában, akkor is szükség van ilyen jellegű felületekre – hangsúlyozta.

Minden egy helyen

A DKT kiemelt funkciója a tanórai feladatok, a házi feladatok egységes rendszerben történő megjelenítése, emellett alkalmas csoportos feladatok kiadására is. Kezeli a határidőket, a beadási időszakokat az órai és házi feladatok esetében, valamint képes online kommunikációs felületet biztosítani a diákok és tanárok között.

– A Kréta eddig is egy elég összetett rendszer volt, a szülők és a gyerekek számára elérhető benne a digitális ellen­őrző, látják a házi fel­adatot, lehet kommunikálni az iskolával. Most ez bővült ki a Digitális Kollaborációs Térrel, ami egy kiegészítése a Kréta-rendszernek. Itt azok a platformok egyesülnek, amelyeket a digitális munkarendben használtunk korábban, tehát lehet online órát tartani az alkalmazás segítségével. Van tananyagtár, mindenféle hasznos dolgot tartalmaz, amit korábban más-más internetes oldalakról tudtunk behozni – részletezte Piros Zoltán.

A DKT-ben elérhetők a tanári és órai üzenőfalak, csetfunkcióval is rendelkezik, valamint a házi és órai feladatok kiosztására is használható. A tanulók a felületen keresztül beadhatják a feladataikat, fájlokat csatolhatnak, továbbá nyomon követhetik az értékelés státuszait is. Mivel használatához nem szükséges különösebb informatikai ismeret, ezért könnyen lehet benne tájékozódni.

– A pedagógusok, a szülők és a gyerekek is szeretik, hiszen nem kell tantárgyanként különböző platformokba belépni, hanem minden egy helyen van, ez nagy könnyebbség. Átlátható és felhasználóbarát, mindenfajta informatikai képzettség nélkül lehet boldogulni vele, laikusok is nagyon egyszerűen tudják használni – mondta az igazgató, aki szerint jó ránézni a rendszerre, a DKT színvilága és a grafikája jó, tehát nemcsak informatív, hanem dekoratív is.

KD

Borítókép: Molnár Lea is használja a Kréta-rendszert a mindennapokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában