fontos cél

2020.12.01. 12:18

Kétéves felzárkóztató programsorozat ért véget Nyíradonyban és környékén

Nyolc település bevonásával sikeresen zárult a hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását célzó programsorozat.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Két évvel ezelőtt indult, s ebben az évben ér véget az a programsorozat, melyben Nyíradony járásszékhely irányításával Nyíradony, Nyíracsád, Nyírábrány, Nyírmártonfalva, Vámospércs, Bagamér, Álmosd, Fülöp konzorciumi települések célcsoportjai és szakemberei vettek részt. A hátrányos helyzetben élők felzárkóztatását célzó rendezvények eredményességéhez a helyi szakmai megvalósítókon kívül a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, mint kilencedik konzorciumi tag programjai is hozzájárultak. A pályázati támogatással megvalósult projekt szakmai vezetője a nyíradonyi Molnár Csilla volt, aki a két év munkáját foglalta össze a Naplónak.

– A programnak két irányvonala volt. Az egyik a hátrányos helyzetben élő emberek felzárkóztatása, visszairányítása a munkaerőpiacra, a másik, a már humán szolgáltatás területén dolgozó munkatársak képzése, továbbképzése. Valamennyi résztvevő településen klubok alakultak a tudatosabb életért, a közösségek összefogásáért, de működött ifjúsági klub és diákszövetség is. Ezeken keresztül próbáltunk kompetenciafejlesztést elérni a célcsoport tagjainál, valamint a mentális egészség fejlesztésével is folyamatosan foglalkoztak a szakemberek, akik csoportos és egyéni mentorálást is végeztek – fogalmazott a szakmai vezető.

Színes volt a programelemek palettája

A klubfoglalkozások mellett helyi nemzetiségi és családi napokat szerveztek, települési és megyei ösztöndíjak segítették a közép- és felsőoktatásban résztvevő tanulókat, amivel a helyben maradást próbálták elősegíteni. Fontos eleme volt a programsorozatnak a szívességbank, ami a másokon való önzetlen segítségnyújtásra irányította a figyelmet, de szerveztek család- és gyermekjóléti preventív programokat, pályaorientációs foglalkozásokat és szemétszedési akciókat is, valamint egy vándorkiállítást, amely a kultúrák közötti kommunikáció vizuális formában megvalósuló elősegítését célozta meg.

A munkafolyamat két konferenciával zárult.

Az elsőre október 23-án Nyíradonyban került sor, melyen a résztvevő szakemberek vettek részt, és számoltak be a programelemek megvalósítása során szerzett tapasztalatokról. A második, novemberben tartott konferenciának három roma származású vendége is volt, akik saját élettapasztalatukat osztották meg arról, hogyan lehet kitörni az előítéletek rabságából.

Tasó Béla, Nyíradony polgármestere, Molnár Csilla szakmai vezető és Horváth István, a nyíradonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (b-j) többször találkozott a program során | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Legyen hosszú távú a hozadék

Tasó Béla, Nyíradony város polgármestere örömmel fogadta és támogatta a kezdeményezést. – Minden lehetőség fontos, amivel a hátrányos helyzetben élő embereket segíthetjük. Ugyanakkor szükségesnek tartom a magyar kormány, a magyar állam és az Európai Unió támogatását is, aminek köszönhetően a most befejezéshez közeledő programok megvalósulhatnak. Célunk volt, hogy olyan kezdeményezés induljon el, amelyre további programokat is ráépíthetünk. Ezzel elérhetjük, hogy hosszabb távon is legyen hozadéka a projektnek, hiszen a hátrányos helyzetben élő emberek integrációja, felzárkóztatása szempontjából elengedhetetlen a több generáción átívelő példaadás és folyamatos motiváció – fogalmazott a konzorciumvezető polgármester, aki fontosnak tartja, hogy a mai tizenévesek már abban a szellemben szocializálódjanak, hogy érezzék, van kitörési lehetőség, van segítség az állam és a települések részéről egyaránt.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában