Oktatás

2020.12.16. 19:51

A látássérültek világában járhattak a nyíracsádi diákok

Sikeres volt a digitális oktatás bevezetése előtti utolsó program a Szent Piroskában.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A koronavírus-helyzet miatt bevezetett óvintézkedések idén az oktatási intézményekben is jócskán átírták a szeptemberben megtervezett tanév menetét, ami természetesen érzékenyen érintette a tanórán kívüli szabadidős tevékenységeket, rendezvényeket is, hisz csak azokat tudták megtartani, melyeket sikerült igazítani a járványügyi előírásokhoz. Nem volt ez másként a nyíracsádi Szent Piroskában sem, ezért fogadták nagy örömmel és érdeklődéssel a gyerekek azt az érzékenyítő napot, melyen a látássérültek világába nyerhettek betekintést a diákok. A program a digitális oktatási rend bevezetése előtti utolsó rendezvénye volt az idei naptári évnek.

Élményalapú érzékenyítés

Hajdufiné Imre Éva tanárnő tizenhat éve szervezi az érzékenyítő napot a debreceni Szent László Gimnáziumban a fehér bot világnapja alkalmából. Idén a Szent Piroska diákjaival is megismertette a rendezvényt. – Tizenhat évvel ezelőtt voltak látássérült tanítványaink. A gyerekek integrálódását segítettük azzal, hogy a többieket érzékenyítettük. Ha rendszeresen megtapasztalják a látó gyerekek, milyen lehet a látássérültek világa, kialakul az érzékenységük, amit csak élményalapon lehet eredményesen elérni – fogalmazott a programszervező tanárnő, aki jelenleg a nyírségi település iskolájában is tanít. A felső tagozatos gyerekek négyesével érkeztek a rajzterembe, ahol előzőleg Hajdufiné tanárnő vezetésével kialakították a speciális feladatokkal teli „túraútvonalat”. Mindenki saját sállal, kendővel takarta el a szemét, a pályán végighaladókat pedig a 8. b osztály diákjai vezették, és segítették szóbeli irányítással, vagyis elmondták, mikor, mit kell tenni, mi a feladat, merre kell fordulni, hányat kell lépni. Nagy volt a vezető gyerekek felelőssége is, hiszen társukat bízták rájuk, de a nyolcadikosok példaértékűen állták a sarat.

Kihívásokkal teli feladatok

Az érzékenyítő túrán részt vevő diákok megtapasztalhatták, milyen nehézséget okoz bekötött szemmel vizet tölteni egy pohárba, gyümölcsöt felismerni pusztán tapintásból, lépcsőt mászni, illatot felismerni, tapintással azonosítani egy ruhadarabot, anyagot, kinyitni egy lakatot. Még a máskor olyan egyszerűnek tűnő kézmosás sem volt annyira könnyű, mint azt a mindennapokban megélik. A túrára több tanár, köztük Magyar Mária igazgatóhelyettes és Garda László igazgató is vállalkozott, aki nem titkolta, hogy egy idő után bizony érezte a kiszolgáltatottságot. Varga Zsombor megfogalmazása szerint kihívásokkal teli volt az érzékenyítő túra, de Szász Bori sem bánta meg, hogy vállalkozott a feladatokra, mert megtapasztalhatta, mennyire nagy kincs a látó ember képessége.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Tejfel Dzsenifer és Garda Luca között Kelemen Partik sikeresen felismerte a gyümölcsöket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában