ilyen volt 2020

2020.12.18. 20:16

A járvány sem akadályozta a fejlődést Földesen

Az újfajta ellenség bizonyságot adott Földes lakóinak arról, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok.

Fotó: Péter Imre

A koronavírus-járvány sem akadályozta a település terveinek megvalósítását. 2020-ban a nagyközség önkormányzatának képviselő-testülete az éves munkatervének megfelelően dolgozott. Amikor nem ülésezhetett, akkor a polgármester a képviselők véleményét elektronikus levélben megkérdezve hozta meg a döntéseket. Így történt legutóbb a legelőbérlők pályázatával is. A képviselő-testület tagjai aktívak voltak a járványhelyzetben, annak ellenére, hogy nem tarthattak üléseket.

Közösen sikerül

Mint Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester elmondta, 2020. március 11. óta egy újfajta ellenségtől kellett védekezniük hasonlóan az ország településeihez, a koronavírustól. Az önkormányzat meghozta azokat a döntéseket, melyek a megelőzést segítették. Ebben a nehéz időszakban reményre adott okot az összefogás. Együtt kellett ezeket a hónapokat túlélniük. A polgármester asszony szerint a bajban is volt és van valami felemelő. Hirtelen közük lett egymáshoz az embereknek itt, és szerte a hazában. Mindenkit megérintett, hogy fontos egymásra vigyázni, az együttérzés, a türelem, egymás segítése mennyire fontos most és a jövőben is.

Földesen jelenleg csaknem húsz koronavírussal fertőzött személyről tudnak, de a fertőzöttek száma csökkenő tendenciát, illetve stagnálást mutat.

Tovább fejlődött a nagyközség

A polgármester asszony véleménye szerint a nehézségek miatt Földesen a fejlesztések, beruházások nem álltak le. A vidékfejlesztési program, a Magyar Falu és a BM pályázati támogatásaival elkészült az iskola konyhájának a felújítása, új technológia, villamoshálózat, szellőzőberendezés telepítésével. A szabadidőközpontban a faházak felújítása, akadálymentesítése, minikonyhák telepítése valósult meg. Megújult a fogorvosi rendelő, az irodaház, a település központjában lévő játszótér. Járdákat és utakat újítottak fel a település belterületén, illetve a temetőben. Az 1927-ben épült Községháza nyílászáróinak cseréje mellett munkagépet is vásároltak. A foglakoztatás helyi lehetőségeit javítja a közfoglalkoztatásból kiemelt asztalosüzem 110 millió forintos bővítése, és a reményeik szerint megépülő, évek óta várt Mirsa hűtőkombinát. A helyi általános iskolai oktatás feltételeit javítja a jelenleg épülő négy új tanterem. Az egészségeséletmód-fejlesztést segítheti a tavasszal megvalósuló kondipark és a tervezés alatt lévő birkózócsarnok.

Bizakodóan várják az új évet

Az önkormányzat számos pályázat beadásával készül az új évre.

A 2021-es esztendőben a helyi gazdasági programnak megfelelően a pályázati kiírásokat figyelemmel követik. Intézményeik számára a biztonságos működés feltételeit szeretnék megteremteni. A jogszabályváltozásokat még nem látják, a költségvetés tárgyalásakor reményeik szerint már több információjuk lesz.

A polgármester a falu lakóival együtt bizakodik abban, hogy a 2021-ben az életük visszaáll a megszokott kerékvágásba, úgy, mint a járvány előtt. Az emberi kapcsolatokat erősítő rendezvényeik – a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó, a dalostalálkozó, a Karácsony Sándor-konferencia, az orgona- és Katalin-napi bál – sajnos az idén elmaradtak. Ezeket nagyon hiányolják az emberek. Ez az időszak arra tanította meg a falu lakóit, hogy mennyire fontos az emberi kapcsolat. A megszokott beszélgetések, a személyes találkozások nélkül az élet nem teljes. Talán ezt is pótolja Földes első falukönyve, mely széles körű összefogással készül, a helyi értéktárbizottság szervezésében.

A település ez évi legemlékezetesebb történése, hogy a régen várt bölcsőde és óvoda megépült, azonban a koronavírus-járvány miatt az ünnepélyes átadást kétszer is el kellett halasztani. A falu lakói bíznak abban, hogy 2021-ben meg tudják majd tartani, hiszen településük életében ez régen várt, fontos beruházás volt

– zárta gondolatait Földes polgármestere.

Péter Imre

Borítókép: új bölcsőde várja a legkisebbeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában