videóval

2020.11.29. 17:00

Ég az első adventi gyertya Debrecenben, a város fényei is felgyulladtak

Fekete Károly: advent idején lelki fejlődésre van szükség, hogy még emberibbek legyünk.

Fotó: Matey István

Az első adventi gyertyagyújtást csodálatos hóesés tette még meghittebbé vasárnap délután. A járványhelyzet miatt idén elmaradt a főtéri rendezvény, így a debreceniek a közös ünneplés helyett Papp László polgármester közösségi oldalán követhették a vasárnap délutáni eseményt, melyet a Városháza díszudvaráról közvetítettek a történelmi egyházak főpásztorai és Papp László közreműködésével.

Tamási Áron gondolatai után Fekete Károly református püspök köszöntötte elsőként a debrecenieket.

„Eddig az advent időszakában kívánságlistákat készítettünk, most ez a lista megváltozott”

– hívta fel a figyelmet, majd arról beszélt, hogy az ajándékok tervezésének helyét most a korlátozó intézkedések és a munkahelyek megtartása iránt érzett aggodalom vette át.

– Még mindig nem elég egyszerűek a kívánságaink – mutatott rá Fekete Károly, majd hangsúlyozta: az advent az istenközelbe kerülésének állapotáért van. A református püspök egy evangéliumi hasonlattal rámutatott: embertől nem vezet út az Istenhez, de az Isten utat talált az emberhez.

„Tévhit, hogy a fejlődés mentheti meg a világot, hiszen annak hajszolására megy rá az életünk. Lelki fejlődésre van inkább szükség, hogy emberek, emberibbek legyünk. Ne féljünk az alapvetőig egyszerűsíteni kívánságlistánkat és akkor idén boldog adventünk lehet”

– világított rá a következő hetek lényegére Fekete Károly.

Közelebb egymáshoz, közelebb Istenhez

Kocsis Fülöp először arról beszélt, hogy testvérek, embertársak vagyunk és ebben a helyzetben még inkább rászorulunk a kötelékre, mely összeköt minket. Advent a várakozás ideje, ezért is szenvedünk most a távolság miatt.

„Ebben az időszakban még nem tudjuk, mennyire közeledhetünk majd egymáshoz karácsonykor, ez a távolságtartás még inkább erősíti bennünk, hogy szükségünk van a közelségre”

– mondta az érsek-metropolita, majd megjegyezte: ez a belső emberi vágy, mely a járvány idején égetően tör fel belőlünk. – Az Isten mindig kitárt kézzel közeledik felénk. Ha a fizikai távolság meg is kell, hogy legyen közöttünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy szükségünk van egymásra és éppen az Isten fűz össze bennünket, most a technika hozott minket össze advent első vasárnapján. Éljen, égjen bennünk az egymás iránti szükség! – figyelmeztetett Kocsis Fülöp. A görögkatolikus főpásztor arról beszélt végül, hogy minél közelebb tudunk kerülni egymáshoz, annál inkább megérthetjük, hogy az Isten közeledik hozzánk.

Fotó: Matey István

A nehézségeken túl ott a szeretet

Palánki Ferenc római katolikus püspök azzal kezdte: advent első vasárnapján gondoljuk át, mire készülünk, mi az ünnep tartalma. Kifejtette: a Betlehemben megszületett gyermek az elénk Jövő Isten, aki emberképű lett, hogy megajándékozzon bennünket az isteni élettel és meghívjon minket a szeretet országába. Segítő kegyelmével meglátogat, hogy igéje hatékonyan működjön bennünk és általunk a világban is.

„Sajnos túl sokat foglalkozunk azzal a kérdéssel: ki vagyok én ahelyett, hogy megkérdeznénk magunktól: kiért vagyok én ”

– mutatott rá Palánki Ferenc. Végül arra hívta fel a figyelmet: ne csak a nehézséget lássuk most, hanem a lehetőséget a szeretetre, a jótettre, az igazi értékek megvalósítására. – Fedezzük fel újra, mi dolgunk a világban, mit tudunk tenni egymásért, fedezzük fel a közös imádság erejét – mondta végül.

Valódi bizonyossággal

Az ünnepségen végül Papp László polgármester szólalt meg. Először arra emlékeztetett, hogy hosszú évek óta egyre több külsőség, egyre több zaj és ünnepi vásár előzte meg, több ezres tömeg várta advent első gyertyagyújtását.

„Valljuk be, ez most mindenkinek hiányzik, hiszen a kereszténység közös, szent ügye az advent és a karácsony, melyet ünnepelni is együtt a legszebb”

– fogalmazott a politikus. – Hálás vagyok, hogy Debrecenre hosszú idők óta jellemző az a szeretetteljes együttműködés. A három történelmi egyház más egyházi vezetőkkel együtt hozzájárul ahhoz, hogy testvéri egyetértésben gyújtsák meg az adventi koszorú gyertyáit és köszöntsék a város lakóit – mondta Papp László. Debrecen polgármestere rámutatott: ez a karácsony másnak ígérkezik ugyan, mint az eddigiek, de ez a gyertyagyújtás hirdesse a reményt, hogy minden nehézséget le fogunk küzdeni. – Ne feledjük, hogy nekünk valódi bizonyosságunk van: megváltó eljövetele. Ez advent legfontosabb üzenete – hangsúlyozta.

Fotó: Matey István

Papp László arra figyelmeztetett: ha visszafogottan is, de készüljünk lélekben tisztábban, nagyobb szeretettel az idei karácsonyra annak ellenére, hogy tudjuk: a személyes együttlétet most türelemmel kell nélkülöznünk. – A szeretet kreatív, változatos leleményes megoldásokat tud megtalálni, hogy a távolságban is örömöt tudjunk okozni egymásnak. Bízom benne, hogy a következő hetekben sok megoldás lesz a szeretet kinyilvánulására, és le fogjuk győzni az életünket átalakító akadályokat – biztatott a polgármester, végezetül úgy fogalmazott: az adventi fények most a hit lámpásaiként hirdetik a reménységet, hogy jövőre ilyenkor újra együtt lehetünk.

A köszöntő beszédek után az ünnepség résztvevői közösen gyújtották meg az első gyertyát a Városháza díszudvarán.

Az ünnepélyes gyertyagyújtás után a debreceni díszkivilágítást is felkapcsolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában