biztonság az iskolában

2020.11.18. 13:20

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az iskolaőrség

A Debreceni Szakképzési Centrum beszámolt az iskolaőrség működésének eddigi tapasztalatairól.

Fotó: Kiss Annamarie

Több mint két hónappal ezelőtt, a szeptember 1-én induló 2020/21-es tanév kezdetén csatlakoztak a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 11 intézményéhez az iskolaőrök. Az eddigi tapasztalatokról szerdán tájékoztattak az érintettek.

Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a szakképző intézményi hálózatban működő iskolaőrségről elmondta: a Debrecenben preventív jelleggel bevezetett támogatás bevált.

„Az általános iskolák és gimnáziumok kevésbé érintettek a témában, kezdetektől a szakképzési intézmények kerültek fókuszba, hiszen az iskolatípus jellegéből és a diákok életkori sajátosságaiból adódóan a legtöbb atrocitás, bármilyen verbális vagy fizikai erőszak ezeket az intézményeket jellemezte országosan.”

Dr. Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Biztonságot jelentenek

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: hazánkban összesen 165 szakképző intézményében vannak iskolaőrök, s országosan mindössze két alkalommal kellett fizikai kényszerítést alkalmazniuk a gyermekek egymás közötti konfliktusa miatt.

– A legnagyobb nyitottságot, és megelőző hajlamot a cívisvárosban tapasztaltam. Egyrészt a megyeszékhelyen minden intézményhez rendeltek iskolaőrt, nem csak azokhoz, amelyek esetében logikus lett volna, másrészt pedig, mert Debrecenben indult el a nyitott ajtó program az iskolákban. Az, hogy jelen van az iskolaőr, valamint, hogy be lehet látni az osztálytermekbe, jó kiindulópont az erőszak megelőzésére – mondta. Hozzátette:

míg a kezdetekkor többen megbélyegzésnek gondolták, és negatívan közeledtek a kezdeményezéshez, addig mára egyre több iskola kereste meg a fenntartókat csatlakozási szándékukkal.

Fotó: Kiss Annamarie

Továbbra is igénylik

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: szerencsés kiválasztás történt, hiszen olyan szakemberekkel gazdagodott a DSZC 11 intézménye, akik rövid időn belül jó kapcsolatot alakítottak ki az intézmények képviselőivel. – Egyetlen alkalommal sem kellett fizikai beavatkozást eszközölni az iskolaőröknek, mert szerencsére nem alakult olyan súlyos konfliktus sem diákok, sem tanuló és tanár között sem. A szakemberek jelenléte azonban mindenki számára útmutató – részletezte.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja | Fotó: Kiss Annamarie

A kancellár arról is beszélt, hogy a rendkívüli járványhelyzetben példamutató segítőkészséget tanúsítottak az iskolaőrök. – A vírushelyzet miatt professzionális figyelem volt szükséges a beléptetés során. A lázmérés és a fertőtlenítés miatt különleges beléptetési stratégia kialakítására volt szükség, és ebben óriási segítséget jelentett a jártas szakemberek helytállása. A DSZC a jövőben is igényt tart az iskolaőrök munkájára. Ugyan a Kormány újabb védelmi intézkedései szerint a hagyományos oktatás korlátozott, az egyedi miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a szakképző intézményekben a gyakorlat ideje alatt diákok bent legyenek az intézményben vagy a gazdálkodó szervezetben. Az iskolaőrök szerepe a rendkívüli helyzetben átalakult, lényegesebben kevesebb diák tartózkodik az iskolákban, de bízunk benne, hogy hamarosan újra a hagyományos keretek között folytatódhat az oktatás – tette hozzá a kancellár.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában