központban a szervátültetés

2020.10.03. 15:55

Közös gyertyagyújtás a donorok tiszteletére

Az megemlékezés egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az életmentő beavatkozásra.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából a Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete (SZvVSE) különböző programokra invitálta az érdeklődőket szombaton délután Debrecenben. Kora délután csendes megemlékezést tartottak és lerótták kegyeletüket Debrecenben, a klinika területén található emlékhelynél (ginkgo biloba fa).

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet Transzplantációs osztálya az Észak-Kelet Magyarország Régiót koordinálja (500 transzplantált beteg). Egyesületünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a transzplantációra, egy életmentő beavatkozásra, ami teljes életet biztosít a betegek számára – nyilatkozta a Naplónak Balogh László János, a SZvVSE elnöke.

A Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete (SzvVSE) folyamatosan szervez olyan programokat a transzplantált betegeknek, amelyek új ismeretet nyújtanak számukra.

Olyan mozgásformákat, étrendi tanácsokat próbálunk adni, ami segít a pácienseknek abban, hogy egy élhetőbb életet alakítsanak ki maguknak.

– A mai napon Európa-szerte megemlékeznek a szervdonációról és a transzplantációról, ha nincs a pandémia, akkor egy országos rendezvényen találkozhatnának a betegek. Idén úgy szerveztük meg a rendezvényt, hogy minden páciens a lakhelyéhez legközelebbi megyeszékhelyen tudjon részt venni az eseményen. Országosan öt helyen vagyunk jelen, itt a cívisvárosban, Nyíregyházán, Miskolcon, Szolnokon és Nyírbogáton is mécseseket gyújtanak a látogatók – fogalmazott elöljáróban Balogh László János.

– A közös megemlékezést fontosnak tartjuk, ezért is gyűltünk össze a Debrecen Nagyerdei Stadion és a Ködszínház közötti területen, hogy közösen gyújtsuk meg mécseseinket, gyertyáinkat a donoraink tiszteletére. Online formában csatlakoztunk a budapesti rendezvényhez, illetve ebben a formában azok is velünk tudtak lenni, akik otthon maradtak.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában