Debrecen díjazottjai

2020.10.22. 17:08

A szabadságvágy mindig is ott parázslott a lelkekben

A város kiválóságait díjazták az ünnepi közgyűlésen.

Fotó: Kiss Annamarie

Az 1956-os októberi forradalom alkalmából Debrecen városi ünnepi közgyűlést tartott a Kölcsey Központ Nagytermében csütörtökön. Papp László polgármester nyitóbeszédében rámutatott, 2020-ban a nemzeti ünnepei másként zajlanak, mint ahogy azt megszokhattuk. A bennünket fenyegető világjárvány olyan magatartásformákat, viselkedést, kapcsolattartást tesz kötelezővé, amelyeket csak magunk és mások iránti felelősségtől vezérelve tudunk elfogadni.

– Rendhagyó módon ugyan, távolságot tartva, létszámkorlátozás mellett, de mégis együtt vagyunk és megemlékezhetünk a magyar szabadság 1956-os hőseiről, valamint Debrecen mai hőseiről is, akik a kitüntettek személyében itt ülnek most közöttünk, s akik az élet különböző – kultúra, tudományos élet, sport, oktatás, szociális – területein maradandót, városunk közössége által elismerésre méltót alkottak – fogalmazott a polgármester, majd felelevenítette, hogy a magyar történelmet végigkíséri az örök vágyakozás a nemzet szabadsága iránt. – Azért kíséri végig, mert az elmúlt ezer évben, kevés alkalommal és mindig csak rövid időre volt részünk a szabadságban, abban, hogy a saját sorsunkról saját nemzeti érdekeinknek megfelelően döntsünk.

„A szabadságvágy azonban akkor is ott parázslott a lélekben, amikor úgy tűnt, hogy megalkudtunk, elfogadtuk szuverenitásunk korlátozását. Forradalmat vívni és ezáltal történelmet írni a hősök kiváltsága, nekünk magyaroknak pedig sok hős adatott”

– hangsúlyozta Papp László.

A polgármester Faludy Györgyöt idézve rámutatott, százévente talpra kellett állnunk kínzóink ellen. – Minden évszázadban fegyvert fogtunk a magyar szabadságért. De nemzeti ünnepeink között mégis két, a modern kori Magyarország alapértékeiért küzdő vesztes, ám mégis dicsőséges és történelmet író forradalom, az '48-as és s '56-os kapott kiemelt szerepet. 1956 forradalmi küzdelmei egy történelmi léptéket tekintve rövid, de nagyapánk történetei szerint örökkévalóságig tartó, embertelen, kommunista diktatúra megdöntésére irányultak. Nemzeti szuverenitásunk megszűnt, az országot Moszkvából irányították, a budapesti kommunisták pedig az internacionalizmus zászlóvivőiként mindenben kiszolgálták a szovjet elvtársakat – fogalmazott a Debrecen első embere. Így folytatta: – Nem volt nemzeti érdek, nem volt magyar szabadság, diktatúra és szolgaság volt. Na, ez nekünk magyaroknak sokáig nem megy. Ez az ország akkor képes fejlődni, akkor vagyunk képesek mi, magyarok kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ha sorsunkról alapvetően mi magunk dönthetünk. Azért voltunk sikeresek az elmúlt évtizedben, mert Magyarországnak olyan kormánya van, amely a legnagyobb ellenállás mellett is képes volt megvédeni és elfogadtatni az ország érdekeinek megfelelő döntéseket itthon és külföldön egyaránt – hangsúlyozta. Hozzátette: – Vannak, akik hamis prófétákként újra a nemzeti szuverenitásunk feladását követelik és az Európai Egyesült Államok eszméjét hirdetik. Ez nem szolgálja hazánk érdekeit. A magyar hősök nem azért küzdöttek Bocskaival, Rákóczi vagy Kossuth katonáiként, vagy 1956 forradalmáraiként, hogy alig 30 évvel a magyar szuverenitás újbóli megszerzése után most ismét lemondjunk róla.

Papp László Debrecen szerepét is kiemelte.

„Szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy amikor a magyar szabadság ügyének erős támaszra volt szüksége, Debrecenre mindig lehetett számítani.”

– Ha a magyar szabadságszerető nép, akkor Debrecen polgárai ebben mindig példát mutattak a nemzetnek. Mint ahogy példát mutatnak a jelenben azon debreceni polgárok, akik ma városunk közgyűlésének döntése értelmében kitüntetést vesznek át. Forradalmak idején fegyverrel, önfeláldozással lehet hőssé válni, békeidőben, a hétköznapokban pedig a munka szeretetével, kiemelkedő teljesítménnyel és a hivatás iránti elkötelezettséggel. Elismerésben részesülő polgáraink kimagasló teljesítményt nyújtanak hivatásuk gyakorlása során, ezzel együtt segítik Debrecen fejlődését és elismertségét határainkon innen és túl – méltatta a díjazottakat a polgármester, akiknek a város nevében köszönetet mondott az áldozatos munkájukért, majd átadta a kitüntetéseket.

Kiss Dóra

Kitüntetések

Csokonai-díjat vehetett át: Erdős-Tóth Fruzsina énekes, H. Csongrády Márta képző- és fotóművész, valamint a Lautitia Kóruscsalád.

Hatvani-díjat kapott: a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekintenzív osztálya, prof. dr. Jávor András rektori főtanácsadó és dr. Krasznahorkay Attila fizikus, az MTA doktora.

Hajós Alfréd-díjat vehetett át: Fodor Antal, a DEAC férfi röplabdacsapatának vezetőedzője és Kecskeméti János testnevelő edző.

Boncz László-díjat kapott: Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna, a Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője és Kissné Krajnik Katalin, Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálata szakosított ellátásért felelős intézményvezető helyettese.

Kiváló Pedagógus elismerést kapott: dr. Nagyné Harangi Ilona, a Sinay Miklós Utcai Óvoda intézményvezetője, Szegedi József, a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mérnöktanára és Perjéssyné Vályi Judit Ágnes, a Mesekert Óvoda óvodapedagógusa, óvodavezető helyettese.

Debrecen Város Közoktatásáért díjat kapott: Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, valamint Szilágyiné Fintha Judit, a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetője.

A díjazottakról

Csokonai-díj

Erdős-Tóth Fruzsina énekes, az Ady Endre Gimnázium egykori tanulója életében a zene gyermekkora óta meghatározó szerepet tölt be. Népzenei tanulmányai mellett 8 évig zongorázott. 2009-ben a Rocksuli tanára lett, majd ugyanebben az évben az Abrakazabra nevű együttes énekese. A számos koncerttel, valamint a zenekar által kísért hazai sztárok (Charlie, Demjén Ferenc, Tóth Vera, Kovács Kati) vokalistájaként rengeteg szakmai tapasztalatra tett szert. 2013-ban a Dehir.hu által meghirdetett szavazáson elnyerte Az év zenésze díjat. Számtalan debreceni rendezvény fellépőjeként ismerheti a közönség. Idén a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Könnyűzenei Képzési Központjának énektanára is. A Fruzsikás elnevezésű formációban tevékenykedik férjével, akivel zenészként 2018 januárjában volt szerencséjük eljutni San Diegóba, valamint Los Angelesbe is. Jelenleg hamarosan megjelenő lemezükön dolgoznak.

H. Csongrády Márta fotó- és képzőművész muzeológusként és etnográfusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Harmincöt évig a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben dolgozott mint tudományos munkatárs. Megalapította a Kenézy Galériát, valamint szervezte a DOTE Gyermekklinikáján alakult Baby Galériát. A Vámospércsi Női Művésztelep és a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep vezetője 2003 óta. Az utóbbi ma már egyesületként működik. Többször szerepelt munkáival Debrecen japán testvérvárosában, Toyamában, valamint Toyama városunkban megrendezett kiállításain. Debrecen művészeivel csoportos kiállításokon szerepelt Kínában, Koreában és Japánban.

A Lautitia Kóruscsalád elődje, az 1959-ben alapított Bányai Júlia Általános Iskola Gyermekkara számos hazai és nemzetközi eseményen vett részt. Immár a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola kórusaként számos kórusverseny rendszeres díjazottja és fesztivál résztvevője. A kóruscsalád tagjai állandó szereplői a debreceni Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház produkcióinak, valamint gyakran tesznek eleget a görögkatolikus egyház és a város felkérésének is. A Lautitia Ifjúsági Vegyeskar 2008-ban alakult meg az általános iskolából elballagott diákok kezdeményezésére 14-19 év közötti fiatalokból. E kórus alapító csapata 2016 óta a Lautitia Kamarakórus keretein belül dolgozik, így az ifjúsági vegyeskarban azóta a fiatalabb tagok folytatják az elkezdett munkát. A kamarakórus tagjai a 19-28 éves korosztályból kerülnek ki. Eddigi munkájuk egyik legfontosabb eredménye a 2015-ben megrendezett Arezzói Nemzetközi Kórusverseny Nagydíja. Az elismerést a kóruscsalád nevében Nemes József karnagy és Bodó Hanna énekes vette át.

Hatvani-díj

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztálya az ország egyik legmodernebb, 12 ágyas, multidiszciplináris háttérrel rendelkező egészségügyi ellátó egysége. Egy hónapos kortól 18 éves korig biztosítja a súlyos, kritikus állapotú speciális kezelést igénylő betegek komplex intenzív terápiáját a régió legmagasabb progresszivitási szintű ellátó helyeként. Betegeik főleg Debrecenből és Hajdú-Bihar megyéből érkeznek, de a szomszédos megyékből, gyakran az ország más területeiről, sőt, határon túlról is fogadnak kritikus állapotú gyerekeket. Országosan kijelölt COVID-19 ellátóhelyként szükség esetén az intenzív osztály egy részének lezárásával biztosítani tudják a súlyos állapotú, koronavírussal fertőzött gyerekek kezelését. Az elismerést a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztálya nevében dr. Szikszay Edit osztályvezető és dr. Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója vette át.

Prof. Dr. Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1976-ban. Egyetlen munkahelyén, a Debreceni Egyetemen végigjárta az egyetemi grádicsokat a tanársegédtől a professzorságig, emellett részt vállalt az intézmény vezetésében, irányításában is. 2007-től, majd 2010-től oktatási rektorhelyettes volt, 2013-tól általános rektorhelyettesi pozíciót töltött be. Vezeti az egyetem Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet Állatgenetikai Laboratóriumát, elnöksége alatt működik a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, valamint vezetője a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinetjének is. Az agrárium mellett szívügye a határon túli magyarság oktatásának kérdése. Nem véletlenül vállalta el a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága alelnöki tisztét, de ugyanilyen határozott fellépéssel áll ki a város és a Debreceni Egyetem érdekei mellett is. Örömmel tölt be szerepet az egyik legnagyobb hazai sportegyesület, a DEAC vezetésében.

Dr. Krasznahorkay Attila fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Európai Akadémia tagja, az Atommagkutató Intézet Kísérleti Magfizikai Osztályának vezetője, tudományos tanácsadó. A Debreceni Egyetem Fizikai Tudományok Doktori Iskolájának törzstagja. 1990-ben szerzett PhD-fokozatot fizikai tudományok ágban. Kutatási területe a magszerkezet, az alapvető kölcsönhatások. Számos angol nyelvű tudományos közleménye, szakcikke jelent meg folyóiratokban. 2016-ban ő és munkatársai kísérleti eredményeit felhasználva feltételeztek egy, az univerzumot mozgató ötödik erőt, amely a sötét anyag részecskéivel is kapcsolatban lehet.

Hajós Alfréd-díj

Fodor Antal vezetőedző a röplabda sportág kiemelkedő szereplője. Több mint 50 éve műveli, szervezi és edzőként fejleszti ezt a tanulás és munka mellett is kiválóan űzhető sportágat. Iskolai, városi, megyei és országos bajnokságok szereplője sportolóként, majd a sportág edzője, szakmai vezetője lett. 1980-tól debreceni sportegyesületek (Topán, DMVSC) női szakosztályainak csapatait vezette a Nemzeti Bajnokság I. osztályában. Másfél évtizede a DEAC férfi NB I.-es csapatát irányítja, jelenleg kiváló eredményekkel az Extra Ligában. Több évtizedes, folyamatos jeles szakmai teljesítménye mellett játékosgenerációk sorát juttatta kiemelkedő élmények birtokába. A játékosok személyiségének fejlesztését, az esetleges egyéni és csapatgondokat kiváló pedagógiai érzékkel kezelte és kezeli. Szervező és közösségteremtő ereje átlagon felüli.

Kecskeméti János 1989-ben végzett matematika-testnevelés szakon Nyíregyházán, valamint kosárlabda középfokú edzői végzettséget szerzett a Testnevelési Főiskolán. Édesapja nyomdokain haladva már tanulmányai idején elkezdett edzősködni. 1991-től a debreceni leány kosárlabdázás bázisát építette. Korosztályos és felnőtt női válogatott játékosok nevelőedzője volt, és az ezredfordulón a női NB I. A csoportjában játszó csapat mellett is dolgozott. Általános iskolai tanítás után a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára lett, ahol jelenleg is tanít. 2010-től a Ziccer Tigrisek Kosársuli leány szakosztályának vezetője és sikeres edzője lett, amely munkával megalapozta, hogy 2013-ban a leány szakág is akadémiai rangot kapjon. A diákolimpiákon elért kimagasló eredményeiért 2014-ben a Magyar Diáksportért kitüntetést vehette át.

Boncz László-díj

Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna, a Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője 1998-ban a Hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskolán végzett szociálpedagógus és óvodapedagógus szakon. 2000-ben vezető óvodapedagógus szakirányú szakon szerzett oklevelet. 2003-ban a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán gyermekjóléti alapellátás témakörből szociális szakvizsgát tett, majd 2007-ben mentálhigiénés szakember szakirányú szakképzettséget szerzett. 2013-ban a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként. A Héránál 1998. február 1-jétől dolgozik. Munkáját főiskolásként kezdte családgondozó munkakörben. A vezetői feladatokat intézményvezetőként 2000-től látja el. Pályája kezdetétől tereptanárként segítette a szociálpedagógus-képzést. Munkássága eredményeként a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara 2010-ben a Hérát a Kar Kiváló Terephelyévé nyilvánította.

Kissné Krajnik Katalin Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálatának szakosított ellátásért felelős intézményvezető-helyettese. 1992-ben kezdte munkáját az akkori Debreceni Egyesített Szociális Intézményben, mint körzeti házi szociális gondozó. 1997-től Debrecen különböző gondozási központjaiban dolgozott, mint szervező gondozó, majd szociális munkás, 2001-től pedig, mint gondozásiközpont-vezető később gondozószolgálat-vezető. 1997-től saját munkaköre mellett közreműködött a Debreceni Zsidó Hitközség idősgondozói centrumának kialakításában, szakmai programjának kidolgozásában. 2017-től szakosított ellátás vezető a Városi Szociális Szolgálat szakosított ellátási központjában. 2019-től az intézmény szakosított ellátásokért felelős intézményvezető-helyettese. Eddigi munkásságával hozzájárult Debrecen gondoskodó várossá válásához. Széles körű szakmai tudása a szociális szakma minden területére kiterjedően, az elméleti és gyakorlati munkában is napi szinten mutatkozik meg.

Kiváló Pedagógus elismerés

Dr. Nagyné Harangi Ilona pályája kezdete óta a Sinay Miklós Utcai Óvodában dolgozik óvodapedagógusként. 1999 óta az intézmény vezetője. A gyermekek önzetlen elfogadása, szeretete, tisztelete örök egyetemes érték számára. Hitelesen közvetíti, hogy a néphagyományok megélése, a magyar kulturális értékek átörökítése, a gyermeki személyiség kibontakoztatásának egyik forrása. Megálmodója és alkotó részese az óvoda Napról napra pedagógiai programjának, valamint a nevelőtestület 8 kötetes, néprajzi kiadvány-sorozatának. Elkötelezett, hatékony vezetői munkájának eredménye az óvoda egyedi arculata, a folyamatosan megújulni tudó, innovatív nevelőtestület. Óvodavezetői szakmai kvalitásainak elismeréseként 2013-tól a Nemzeti Pedagógus Kar felkérésére több éven keresztül képviselte az óvodapedagógusok munkáját. Elhivatottsága, életfilozófiája, elért eredményei visszatükrözik a pedagógus pálya iránti hűségét, egyénisége a közösség lelki táplálékául szolgál.

Szegedi József villamosmérnök, okleveles mérnöktanár, mérnökinformatikus. 2010 óta a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára. Szakmai tapasztalatait az iparból hozta. Az intézményben a villamosipar és elektronika ágazati tárgyak elméleti oktatásában vesz részt nappali és felnőtt tagozaton egyaránt. A villanyszerelők és az erősáramú elektrotechnikusok oktatását végzi, emellett osztályfőnöki feladatokat lát el. 2018 óta az innovációs munkaközösség vezetője. Az utóbbi nyolc évben a tehetséggondozás és versenyeztetés területén – a debreceni duális képzőhelyekkel összefogva – kiemelkedő eredményeket ért el tanítványaival. Munkáját a „Tudni kell a tananyagot, és szeretni kell a diákot” gondolat jegyében végzi. Példamutató szakmai szerepvállalás, reális látásmód, a kollégákhoz és a diákokhoz való korrekt, egyenes és becsületes hozzáállás, folyamatos szakmai megújulás jellemzi.

Perjéssyné Vályi Judit Ágnes a Mesekert Óvoda óvodapedagógusa. 1984-ben szerzett óvodapedagógusi diplomát, és jelenlegi munkahelyének jogelődjében, a Jánosi Utcai Napköziotthonos Óvodában állt munkába. 2000-től látja el az intézményvezető-helyettesi feladatokat is. Több mint 30 éves szakmai munkája alatt többször volt óvodapedagógusok mentora. Szakmai kompetenciáinak bővítése érdekében több szakvizsgát szerzett. Általa javasolt innovációk épültek már be az intézmény szakmai munkájába. Számos sikeres pályázat írója, ezáltal is segíti az óvoda szakmai és tárgyi feltételeinek bővítését. Az óvoda dokumentumainak kidolgozásában aktív, alkotó szereplő, az intézmény nemzetközi kapcsolatainak mozgatója. Jelenleg a Szeresd! Ismerd! Védd! Erasmus+ óvodai stratégiai partnerségen belül egy 15 hónapos projekt megvalósításának koordinátora. Többször publikált az Óvodai Nevelés című országos folyóiratban is.

Debrecen Város Közoktatásáért díj

Szabó Gyula tanár, iskolaalapító, intézményvezető. 29 évig volt tagja Debrecen közgyűlésének, elnöke az oktatási szakbizottságnak. A város közoktatásának meghatározó alakja. 1976-tól dolgozik pedagógusként. 1981-ben szerzett általános iskolai földrajz szakos tanár szakképzettséget, valamint népművelő diplomát. Pályafutását Létavértesen kezdte, majd a debreceni Fazekas Mihály Általános Iskolában folytatta. 1994-től alapítója és vezetője jelenlegi intézményének, amely akkor még a Fazekas Mihály Általános Iskola Epreskerti Tagintézményeként működött. 2001-ben kapott fenntartói megbízást az önálló Epreskerti Általános Iskola vezetésére. Az iskola fő profilja – az emelt szintű informatika oktatás – egyedülálló arculatot ad az intézménynek: az országban csupán három ilyen általános iskola működik. Fontosnak tartja, hogy tanítványai az autonómiájukat kibontakoztathassák, mellyel használható, értékes tudást szerezhetnek. Szerinte a nevelő-oktató munka feltétele a gyermekbe vetett, szereteten alapuló hit.

Szilágyiné Fintha Judit a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetője 1980-ban szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát, majd ismereteit számítástechnika szakos tanári végzettséggel gyarapította. Pedagógusként a Nógrádi Sándor Általános Iskolában, majd a Hunyadi János Általános Iskolában dolgozott, ahol innovatív, kreatív szemléletével, tudását szívesen átadó közvetlen személyiségével támogatta a tanulók fejlődését, ismeretszerzését. 1999-től a debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztályának tanügyigazgatási ügyintézője volt, majd a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetőjeként oktatásirányítási és tanügyigazgatási feladatok ellátására kapott megbízást. Szerteágazó együttműködés jellemezte tevékénységét mind a szakmai partnerekkel, szervezetekkel, iskolákkal, mind a szülőkkel, tanulókkal, intézményvezetőkkel, pedagógus kollégákkal egyaránt. Közel 40 évig – nemrég történt nyugdíjba vonulásáig – dolgozott Debrecen közneveléséért.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma története visszanyúlik 1867-re, s közös gyökerű a debreceni agrár-felsőoktatási képzéssel. Az iskola fő profilja a kezdetektől a mai napig a középfokú mezőgazdasági szakemberképzés és a felsőfokú agrártudományi továbbtanulásra való felkészülés, az érettségire épülő technikusképzés és a szakirányú felnőttoktatás. Profilja közgazdasági képzéssel, majd 2010-től sportgimnáziumi osztály működtetésével bővült, s a képzési portfólióban megjelent az élelmiszergazdaság és a környezetgazdálkodás is. Ma az intézmény 9 megyéből fogad diákokat a mezőgazdasági technikus képzés keretében, amely azt mutatja, hogy az iskola már túlnőtte a regionális szerepkört. A nevelőtestület abból a szellemi hagyatékból táplálkozik, melyet az iskola alapító dokumentumában az egykori honatyák így fogalmaztak meg: „A Föld szeretete – hazaszeretet.” Az elismerést a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma nevében Filep Miklós igazgató vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában