gyengébb termés

2020.09.23. 17:30

Még tart a betakarítás, de a rendkívüli év hátrányai már megmutatkoznak

Hiába tűntek szépnek a napraforgó-állományok, mindenki többet remélt.

MP

Fotó: Molnár Péter

A jelenlegi időjárás kedvez a betakarításnak, a napokban végeznek a napraforgótáblákkal a gazdák.

– A kukorica a legnagyobb növényünk Hajdúszoboszlón, már csipkedték a gazdák. Különösen az erjedéses tárolási technológiát használó üzemek, állattenyésztő telepek takarítják be a sajátjukat magas nedvességtartalommal. Alapvetően még szárítóra nem nagyon vittek kukoricát. Úgy néz ki, a nagy csapadék segített, az eddigi betakarítások 10 tonna feletti eredményt mutatnak – mondta a Naplónak Örvendi László, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke. Hozzátette:

„Még korai becslésekbe bocsátkozni, várhatóak csalódások, a mély fekvésű és víznyomott területeken alacsony lesz a termésátlag. Ha mindent összevetünk, akkor egy jó közepes kukoricánál sokkal többet nem várhatunk.”

Kevesebb területen

Deák László tépei gazda az idei napraforgóterméséről beszélt a lapunknak. – A termésátlagok közepesen gyengének minősíthetők, 2 és féltől 3 és fél tonnáig vágják a termelők. Napraforgót egy átlagos évhez képest is kevesebb területen vetettek, maga a termésátlag is kevesebb, mint az eddig megszokott. Ez az időjárásnak köszönhető, ugyanis csapadékos volt a nyár eleje, ez befolyásolta a növény beporzását. A méhek, rovarok kevésbé szálltak az esős időben, erre panaszkodtak a méhészek is. Akácuk abszolút nem volt, a napraforgó és a repce virágzásának idején az eső egyszerűen a kaptárakba kényszerítette a rovarokat. Ebből kifolyólag hiába tűntek szépnek az állományok, mindenki többet remélt, de mivel nem történt beporzás, a szemek nem telítődtek – magyarázta Deák László. Elmondta, a kukorica esetében jó termést várnak, a jobb területeken átlagosan 10 tonnában reménykednek.

„Lesz, ahonnan 8 tonna jön le hektáronként, de a hajdúszováti 40 koronás területeken akár 13 tonna is lehet. Átlagosan 10 tonnában reménykedik mindenki.”

– Az időjárás a betakarításnak kedvez, napos, meleg idő van, de ettől függetlenül a csapadék nagyon hiányzik a földekre. Olyan kemények a földek, hogy az őszi talaj-előkészítések megálltak, ez hátráltatja az őszi vetéseket. 50-100 milliméter csapadék hiányzik a talajból – mutatott rá a tépei gazda.

A víz kivitte

Hajdúnánás környékén a cirok ledőlt, nagy nehezen tudták betakarítani a gazdák – erről már Nyakas András beszélt.

– Silókukoricánk 550 mázsa lett hektáronként, most a kukoricabetakarítást is megkezdtük, eddig átlagosan hektáronként 140 mázsa nyersen, 33 százalék vízzel, ez körülbelül 100-110 mázsa átszámítva májusi morzsoltra. Ezek nem víznyomott területekről vannak. Van jobb és gyengébb terület; ahol 200 milliméter eső esett, ott gyengébb lesz a termés, mert a víz kivitte. Körülbelül 10 százalék kiesés lesz Hajdúnánás környékén – mondta Nyakas András.

Jobb felvásárlási árak

„A napraforgót a nagy gyárak, az olajipari vállalatok vásárolják meg, jelenleg az árak a tavalyinál kedvezőbbek. Húsz százékkal magasabbak a mostani felvásárlási árak, ami gyakorlatilag éppen kompenzálja a terméskiesést. Kevesebb van, így emelkedtek az árak.”

– Tavaly ilyenkor 90 ezer forint volt a tonnánkénti nettó alapár, most már közelít a 120 ezer forinthoz – beszélt az árak alakulásáról Deák László.

– A kukorica tekintetében előrekötések mindig is voltak, de most a szabadpiacon is van egy 3-5 százalékos emelkedés. Az elvárható ár 5 ezer forint lenne, jelenleg 4500 forint körül van, de még bízunk az áremelkedésben. A kukorica aratása körülbelül egy hónapig fog elhúzódni, ez idő alatt bármi történhet – mondta a tépei gazda.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában