fotókkal

2020.08.14. 12:30

Sportlőteret adtak át a Hortobágy szívében pénteken

A lősport szerelmeseit, a haza fegyveres védelmét és vadászati kultúrát is szolgálja a 33-as főút mellett épült létesítmény.

Fotó: Kiss Annamarie

– Magyarország lősportokban mindig nagyhatalom volt, és ahhoz, hogy ezt az eredményességét megtarthassa, valamint emelni tudja, fontos, hogy korszerű, jó minőségű lőtéren szerezhessenek tapasztalatot, ismerkedjenek meg a fegyverekkel a fiatalok. A sportlövészet tekintetében csökkentettünk a korhatáron, mert hisszük, hogy az a gyerek, amelyik 18 éves koráig nem találkozik fegyverrel, nem válik bajokká – hangsúlyozta az esemény hivatalos pénteki megnyitóján Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke.

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak

Mint mondta, a magyar kormánynak célkitűzése, hogy úgy, mint ahogy a nagyobb településeken sportcentrumok, futballpályák vagy uszodák épülnek, úgy minél több – akár nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas – sportlőteret is hozzanak létre az országban. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, a lőtudomány az általános jellemnevelést, a koncentrációs képesség és a fegyelmezettség fejlesztését is elősegíti. nemcsak a vadászok, hanem azok a gyerekek, akiknek van affinitása a fegyverhasználathoz, akik a honvédelmi vagy rendőri hivatást választják, egyaránt kiváló gyakorlatot szerezhetnek a lőtéren. – A vadászoknak is előnyére válik a lőpálya, hiszen gyakorolással sokkal nagyobb biztonsággal, a vadásztisztességnek megfelelően ejthetnek vadat – fűzte hozzá Semjén Zsolt.

Most csak engedéllyel

Varga Ferenc, a sportlőtér megálmodója kiemelte, a Hegyi István igazságügyi fegyverszakértő által tervezett pályák nem érintenek természetvédelmi területet. – Az egyes pálya a nagy golyós fegyvereknek a belövésére szolgál, ott csak a felkészült vadászok vehetnek részt. Ez egy 100 méteres pálya, amit megfeleztünk, így helyet kapott rajta egy 50 méteres lőlap is, ami az új, tanuló vadászoknak a képzését segítheti a jövőben. A második skeet és trap pályák, amelyeknek egy része a vadászképzést szolgálja. Ezen a pályán a versenyző nem tudja, hogy honnan érkezik a korong, így gyakorlásra, képzésre és versenyre is egyaránt alkalmas. A hármas és négyes korongvadász pályákat az olimpiai paramétereknek megfelelően készítettük el, az ötös pedig pisztolypálya, ami a maroklófegyver-használóknak alkalmas gyakorlásra. A lőtér valamennyi kialakított pályája megfelelő diákok képzésére, így a jövőben felkészült fegyverkezelő réteg kerülhet a vadászok körébe. A lőtéren jelenleg csak fegyvertartási engedéllyel rendelkezők lőhetnek, a vadásztársaságok gyakorolhatnak, valamint edzéseket tarthatnak, ezen kívül országos versenyek helyszíne is lehet. A tervek szerint a következő évben kibővítenénk a működési engedélyt, hogy a lőtér lehetőségeit a jövőben polgárok is kihasználhassák, felügyelettel bárki lőhessen – ismertette az ügyvezető igazgató.

A hivatalos megnyitón a sportlőteret Oláh István a Debreceni Református Egyházmegye lelkésze áldotta meg.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában