Szennyezés Romániából

2020.07.01. 18:57

Folyamatosan ellenőrzik az Ér-főcsatorna vizét

Halpusztulást észleltek szerda reggelre a pocsajiak az Ér-főcsatornában.

20190722 Székesfehérvár Csónakázó-tó, tömeges halpusztulás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fejér Megyei Hírlap-archív

A halpusztulás tényét nem, viszont azt, hogy Romániában egy sertéstelepről származó szennyezés indult el az Éren, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság is megerősítette érdeklődésünkre.

Mint válaszukban áll, a nagyváradi vízügyi igazgatóság kedden kora délután tájékoztatta a vízügyi igazgatóságot az Ér folyón, Székelyhídnál észlelt vízminőség-romlásról. Ez állati trágyából történt véletlen káresemény, amely várhatóan érinti Magyarországot is. Az igazgatóság kedden kora délután harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendelt el az Ér-főcsatorna 8 kilométeres magyarországi szakaszán. Ott délután 4 órakor már helyszíni bejárást tartottak a katasztrófavédelemmel, valamint a megyei környezetvédelmi felügyelőséggel. A vízügy Műszaki Biztonsági Szolgálata ezzel párhuzamosan a Zsinórdűlői-hídnál merülő falat telepített az Éren az ismeretlen eredetű anyag esetleges visszatartása érdekében. A szennyezés szerdára virradóra érte el Magyarországot, a vízügy munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik annak terjedését, helyszíni méréseket és vízminőségi mintavételeket végeznek. Az Ér Pocsajnál torkollik a Berettyóba, amelyben a jelenlegi viszonylag nagy vízhozam segíti a szennyeződés felhígulását. A román fél tájékoztatása szerint halpusztulást nem észleltek az Éren, és ez egyelőre a magyarországi szakaszon sem jellemző. Értesítették az eseményről a Berettyó folyó halászati hasznosítóját és a mezőgazdasági vízhasználókat.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában