változó sérülések

2020.06.22. 08:12

Egyre több lőtt madarat visznek a hortobágyi madárkórházba

A korlátozások feloldása országszerte a szárnyasok vesztét okozza.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Csúcsszezonhoz ért a hortobágyi madárkórház, naponta több mint tíz sérült szárnyason kell segíteniük. Nemcsak a sebzett madarak gyarapodása megdöbbentő, de a sérüléseik is megváltoztak.

– Az eddigi „betegeink” főként áramütés, baleseti sérülés vagy mérgezés miatt kerültek hozzánk, most azonban egyre többen légpuskás lövöldözés áldozataiként végzik – ismertette a Naplónak dr. Déri János, a madárkórház orvosa.

„Az egyetlen magyarázat – az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt illegális légpuskahasználatra –, hogy az otthon maradás, és az ebből adódó tehetetlenség elfojtott agressziót válthatott ki az emberekből”

– magyarázta.

– A madarak károsítása nem egy elkövetőnek a bűne, hiszen az ország különböző részeiről érkeznek sérültek, beleértve Debrecent is – válaszolta a Napló kérdésére a hortobágyi madárkórház doktora, majd hozzáfűzte, ami még ettől is nagyobb probléma, hogy a napokban egy óvoda mellett találtak egy galambot, amelyben légpuskagolyó volt, így a jelenlegi helyzet nemcsak természetvédelmi, hanem erkölcsi és társadalmi gondot is jelent.

Törzsvendégek

A több mint 300 kórházi lakó között a legsűrűbben megtalálható faj a gólya, az egerész­ölyv, a feketerigó és a füsti fecske. A krízis enyhülését követően ebben is változás észlelhető, megnőtt a bekerülő galambok és varjak száma is. – A madaraink egy része tartósan sérült, ami azt jelenti, hogy soha többé nem bocsáthatók ki a természetbe. Viszont, ha egy fészekből kiesett fióka érkezik, azokat az esetek többségében meg tudjuk menteni. Hiszen, ha nincs szükség műtétre, csak az élelemről kell gondoskodnunk. Ezek a madarak többnyire heteken belül szabadon engedhetők – nyilatkozta Déri János.

Tudnak segíteni

A szakember elmondta, hogy abban az esetben, ha sérült madárral találkozunk, először meg kell győződnünk róla, hogy valóban baja esett-e az állatnak, vagy csak egy árva fiókáról van szó. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy megnézzük van-e vérző sérülés a testén. Ha csak egy árva fiókával állunk szemben, fel kell hívni a legközelebbi madárkórházat, amennyiben sebesült, azonnal meg kell fogni, és egy sötét dobozba tenni, amiben kényelmesen elfér.

„Fontos, hogy tilos nyílást csinálni rá, hiszen, ha az állat fényt lát, menekülni próbál a megvilágítatlan helyről, így a maradék energiáját is erre használja. Amint lehet, állatorvoshoz kell vinni”

– mondta a madárkórház orvosa. – Nem szabad a madarat megitatni, mert a folyadék könnyen a légcsövébe kerülhet, ami tüdőgyulladást okoz, napokon belül pedig halált – hangsúlyozta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában