élet az új rendszerben

2020.05.28. 11:13

Karanténtanítás Nyíradonyban – több oldalról

A Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola is hamarosan sikeres tanévet zár.

Fotó: Molnár Csilla

A digitális tanrend életbe lépése az iskola és a családok életét is jelentősen átprogramozta.

Élettel teli az óvoda

– Mindhárom óvodai csoportunknak van egy belső kommunikációs rendszere, ahol a pedagógusok átadják az ötleteiket a szülőknek. Sokan visszajelzésképpen dokumentálták a gyerekek szabad játékát, egy-egy elkészített munkájukat lefotózták, vagy a versmondásukat videóra vették – avatott be az óvodáért felelős igazgatóhelyettes Kovácsné Frank Magdolna. A felnőtteknek a maszk, gumikesztyű használata kötelező, a gyerekek kézfertőtlenítése naponta többször megtörténik. Május 25-től pedig visszaállt a régi rend, s újra megtelt élettel az óvoda.

Az alsó tagozatban az e-mailes feladatküldés rendszerét választották a nevelők, s vannak olyan pedagógusok is, akik saját maguk készítettek oktatóvideókat. – Az egyéni bánásmódot, a lemaradás megakadályozását, a személyes kapcsolatot zoom-, skype-, viber-, messenger-videóhívás segítségével igyekszünk biztosítani. A szülőknek segítséget, magyarázatokat juttatunk el az otthoni tanulás segítése érdekében – ecsetelte az alsós munkaközösség-vezető Urbánkóné Csernyák Anikó.

Empátiával a diákok felé

– A felsős osztályok számára Google Tantermeket hoztunk létre, hogy a tanárok és diákok számára is átláthatóbb legyen a tananyag és a számonkérés – avatott be Keczán Szilárd informatikatanár. A felsős tanár szerint a technikai háttér hiánya nagyban megnehezíti a szülők dolgát, s ahol egy okostelefonról három gyerek is tanul, ott nem egyszerű ez az időszak, de a tanároknak ezt figyelembe véve kell empátiával fordulniuk a diákok felé.

Pósán Gergő nyolcadikos diák tablófotózásra érkezett az iskolába, s a digitális oktatást dicsérte. – Nekem a legjobb az volt a digitális tanrendben, hogy nem kellett korán felkelnem, akkor tanultam, amikor én akartam, magamnak osztottam be az időmet. Határidőre elküldtem a feladataimat, sok szabadidőm volt, amit a barátaimmal tudtam tölteni, mind online, mind személyesen – mondta a végzős diák, aki ha választhatna, akkor továbbra is az otthon tanulás mellett tenné le a voksot.

Gólya Györgyné intézményvezető elmondása szerint azok a családok, akik jelezték, hogy informatikai háttér hiányában nem tudják a digitális oktatást vállalni, azoknak papíralapon küldték a tananyagot. – Amennyiben a szülő idős és nem igazán mer kimozdulni otthonából, hozzájuk, mint egy „futárszolgálat”, az egyik technikai dolgozónk segítségével küldjük el a tananyagot, aki kesztyűben, borítékba zárva adja át és hozza el a feladatokat.

A hitoktatók igyekeztek Isten igéjét is eljuttatni a gyerekekhez az online hittanórák s a hétindító lelki percek által. – Az online szertartás-közvetítések nagy segítséget jelentenek sok hívő embernek. Amiben reménykedhetünk, hogy a járvány megszűnése után a „Mikor mehetünk már iskolába és templomba?” nemcsak kérdés marad, hanem a lelkekben fellépő hiányérzet újult erővel betöltődik hittel, tudásszomjjal, a templomba és iskolába járás igényével – mondta Papp Miklós lelki igazgató.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában