Fotókkal

2020.05.20. 12:08

Országfutással róják le tiszteletüket a honvédek

A katonák országfutással rótták le tiszteletüket a koronavírus-járvány ellen küzdők előtt.

Fotó: Matey István

Útnak indult a Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért (HOME 2020) elnevezésű esemény debreceni mezőnye szerdán délelőtt a Kossuth laktanyából. Szloszjár Balázs dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka is csatlakozott a lelkes katonákhoz, akikre mintegy harminc kilométeres táv várt a hajdúhadházi kiképzőbázisig.

A HOME-t hazánk azon településein szervezték meg, ahol a Magyar Honvédség katonái szolgálatot teljesítenek. A futásban a honvédség valamennyi katonai szervezete részt vett, ügyelve a koronavírus elleni védekezés szabályainak a betartására.

Az útvonallal is kifejezték

A rendezvény céljai közt szerepel, hogy jelezze: a honvédség is a társadalom része, és számíthat rá a lakosság, továbbá, hogy hangsúlyozza a testmozgás egészségmegőrző szerepének fontosságát. A katonák mindemellett ezzel az országos kezdeményezéssel szeretnék leróni tiszteletüket a koronavírus-veszélyhelyzetben helytálló fegyveres társszervezetek, egészségügyi dolgozók és mindazok előtt, akik ebben a védekezésben a „frontvonalban” szolgálnak, épp ezért a futás debreceni útvonalán érintették a Kenézy-kórházat, a mentőállomást, rendőrségi létesítményeket és a klinikát is. E szolidaritás jegyében nem meglepő, hogy a megmozdulás lényege – az ismertetetteken túl – nem a verseny, hanem a közös helytállás, az összetartás.

– A Magyar Honvédség legnagyobb értéke a katona, legyen szó hivatásos, szerződéses vagy önkéntes katonáról, ezért is fontos a magas szakmai felkészültség mellett a kiváló fizikai állapot a jelenleg kialakult helyzetben. A katonáknak szintén fontos a fizikai állapotuk karbantartása, ezért vállalkoztak önként erre a futásra – jelezte közleményében a dandártábornok.

Fontos szerep a védekezésben

Szloszjár Balázs a rajt előtt adott tájékoztatásában felidézte a honvédség szerepvállalásának főbb mozzanatait a koronavírus elleni védekezésben: honvédelmi törzseket adtak, előszűrő sátrakat állítottak a kórházakban, s határőrizeti, rendészeti feladatokat is ellátnak.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában