Hétköznapi recept

2020.04.24. 15:46

Alternatív kézfertőtlenítőt készítettek Debrecenben

Egyszerű és hatásos házi csodaszer, amely hatékonyan irtja a vírusokat, baktériumokat.

Fotó: trvzrt.hu

Propanol, glicerin, hidrogén-peroxid és desztillált víz: az alternatív kézfertőtlenítő hozzávalói.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. egy maroknyi csapata úgy döntött, megalkotja saját fertőtlenítőszerét, így nem szorul rá a kereskedelemben akadozva kapható készítményekre – olvasható az intézmény honlapján.

– Ez nem csodaszer, bár a hatásfoka valóban csodálatos – hangsúlyozza Kormány Zoltán, a vizsgálólaboratórium debreceni telephelyének szennyvíz analitikai csoportvezetője. A fiatalember harmadmagával készítette el a több mint ezer liternyi elegyet.

Mint minden víziközmű szolgáltatónak, a TRV Zrt.-nek is rengeteg fertőtlenítőszert, védőruhát és egyéb, fertőzések megelőzéséhez használt eszközt kellett beszereznie az elmúlt hetekben. Ez azonban közel sem volt egyszerű a dömpingszerű megrendelések és az ennek következtében kialakuló készlethiány miatt.

Segített az internet

Mivel munkatársaikat egyetlen órára sem hagyhatták fertőtlenítő nélkül, muszáj volt valamit kitalálniuk. Végül a világhálón bukkantak rá a megoldásra.

– Ráakadtunk egy, a WHO által is javasolt elegy receptjére. Meglepően egyszerűnek tűnt, szerintem otthon, egy konyhai mérőedény és egy fakanál segítségével bárki össze tudná keverni. Amennyiben persze sikerül a hozzávalókat beszereznie! – jegyezte meg Kormány Zoltán.

Amint azt a szakember elmagyarázta, az alapanyagok mindegyike ismert és a hétköznapi életben is használatos. A propanol egy alkoholfajta, mely több háztartási tisztítószerben is megtalálható. A peroxidot a hajfestékekben fedezhetjük fel. E két alapanyag fertőtlenítő hatású. A bőrbarát glicerin pedig számos kézkrém alapja.

– A legnagyobb nehézséget a nagy mennyiség bekeverése jelentette – folytatta Zoltán. – Összesen ugyanis 1094 liternyi elegyet készítettünk tízliteres kannákban, valamint két és fél literes flakonokban. Két napig tartott, míg végeztünk a munkával. Ezek után következett a használati utasítás megírása, nyomtatása, a már megtöltött flakonok felcímkézése – sorolta.

Mint kiderült, a házi készítmény színtelen, a víznél kicsit sűrűbb, alkohol szagú és a tesztek szerint kiváló hatásfokú: a baktériumok 95%-át elpusztítja. Ráadásul bebizonyosodott: az előre gondoltnál kevesebb mennyiség, már egy-két milliliter is elég a kézre a hatékony fertőtlenítéshez.

Az elkészült oldatot minden egyes telepre, irodába elküldték, automata adagolóba töltötték, a „vizes” munkatársak ezt használják. A lakosságnak nem gyártanak ilyen típusú fertőtlenítő szert, bár a szakemberek azt mondják, otthoni használatra is tökéletesen alkalmas lenne.

Csakis védőfelszerelésben

A koronavírus-járvány idején a TRV Zrt. munkatársai különösen ügyelnek önmaguk és a víz biztonságra. A vízműtelepekre szigorúan csak az ott dolgozók léphetnek be megfelelő védőfelszerelésben, ráadásul ezen dolgozók a lehető legkevesebb emberrel találkoznak munkaidejük letelte után is.

Közleményében a vízszolgáltató kihangsúlyozta:

az ivóvíz továbbra is bátran fogyasztható, szinte mindenhol a lakosok rendelkezésére áll, és mentes mindenféle szennyeződéstől. Erről rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg a szakemberek. A csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Az ivóvíz fertőtlenítésére többségében klór alapú fertőtlenítőt használ a TRV, ennek jelenléte a legtávolabbi közüzemi vízhálózati ponton is kimutatható. A fertőtlenítőszer biztosítja, hogy a kórokozók teljes mértékben elpusztuljanak a rendszerből. Éppen emiatt felesleges műanyag palackos ásványvizet vásárolni, mely rengeteg hulladékkal jár, s amely tovább terheli környezetünket, Földünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában