járvány

2020.03.19. 09:09

Komádiban nem tudnak koronavírussal érintett megbetegedésről

Több élelmiszerboltban korlátozzák a feleslegesen felhalmozó vásárlást, több intézmény bezárt.

Fotó: Kovács Péter

– Az önkormányzati hivatal ügyfélfogadása korlátozottan működik. Megkérjük az ügyfeleinket, hogy a személyes ügyintézést csak a legszükségesebb esetekben válasszák. Az ügyek intézése elektronikus úton teljes körűen biztosított, a hivatal telefonon korlátozás nélkül elérhető. A házasságkötés, halotti anyakönyvezés, hagyatéki leltár felvétele személyesen is intézhető – tájékoztatott Tóth Ferenc polgármester.

„Be- és kizsilipelik” az ovisokat

A két általános iskolát bezárták, tantermen kívüli digitális távoktatással tanulnak a diákok. Viszont azoknak a tanulóknak, akiknek a szülője vagy törvényes képviselője részt vesz a járvány elleni védekezésben, nélkülözhetetlen közfeladatot lát el, s emiatt a gyermek otthoni felügyeletét semmilyen módon nem tudja megoldani, azoknak megszervezik a kiscsoportos felügyeletet – olvasható a város honlapján és közösségi oldalán. A bölcsőde és az óvodák ügyeleti rendszert tartanak azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei nem tudják megoldani a napközbeni elhelyezésüket. A gyermekek fogadása és kiadása úgynevezett zsiliprendszerben működik, azaz az óvodák, a bölcsőde belső bejáratánál a szülők elköszönnek gyermekeiktől, és átadják az óvónőknek, dajkáknak. Hasonló módon délután a szülők a bejáratnál, illetve az udvaron várják gyermekeiket, akiket az óvónők, dajkák kísérnek ki. Ezzel az intézkedéssel is csökken a személyes érintkezések száma és időtartama.

Ugyanakkor javasolják, a szülők, ha tehetik, inkább ne vigyék gyermeküket óvodába és bölcsődébe.

A Biztos Kezdet Gyerekházban szünetel a szolgáltatás, de az ott dolgozók nem szakítják meg a kapcsolatot a családokkal, telefonon és e-mailben is lehet őket keresni. A Kankalin Közösségi Ház hétfőtől határozatlan ideig zárva tart.

Heti kétszeri bevásárlás

Az önkormányzat a Dél-Bihari Szociális Szolgáltató Központ munkatársai útján a napokban felkeresi a városban élő összes 70. életévét betöltött személyt, és nyilatkoztatja őket arról, hogy vállalják-e, hogy lakóhelyüket nem hagyják el, valamint, hogy erre tekintettel igénylik-e az ellátást, a gondoskodást.

Ha kérik, akkor az önkormányzat biztosítja számukra a legfeljebb heti két alkalommal történő bevásárlást, gyógyszer felíratást és kiváltást, valamint a napi déli meleg főételt

– írja közleményében Tóth Ferenc polgármester.

A Közösségi Ház és Városi Könyvtár által nyújtott szolgáltatások szünetelnek, az intézményt tilos látogatni. Fehér Péter igazgató tájékoztatta a lakosokat, hogy a rendezvények és a foglalkozások elmaradnak, valamint a könyvtári szolgáltatás sincs.

Fotó: Rozsik Rita

A postán és a gyógyszertárban is korlátozottan működik a kiszolgálás. Egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat az eladó-, kiszolgálótérben. Emiatt hosszú sorokban várakoznak az emberek a bejáratok előtt.

Több élelmiszerboltban korlátozzák a feleslegesen felhalmozó vásárlást. A boltvezetők próbálják visszaszorítani, hogy nagyobb mennyiséget, akár 6-7 darabot vegyenek egy termékből.

Tóth Ferenc, polgármester elmondta, hogy jelenleg nincs tudomásuk koronavírussal érintett megbetegedésről, sem annak gyanújáról. Kéri a lakosságot, hogy fokozottan vigyázzanak magukra és családtagjaikra, valamint megköszöni az önkéntes támogatásokat ebben a nehéz helyzetben.

Rozsik Rita

Borítóképünkön Tóth Ferenc, Komádi polgármestere látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában