2020.03.06. 13:24
Csökkent az influenzás betegek száma
Megyénkben is kevesebben fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel.
Fotó: Illusztráció / Shutterstock
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban az előző heti 38 ezer 900 fővel szemben 2020. február 24. és március 1. között 38 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.
Hajdú-Bihar megyében csökkent (mintegy 262-ről 242-re) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága.
Gyakori kézmosás
Az emberek kézmosási gyakorlata igen rendszertelen. Influenzaszezonban, valamint a tavasz beköszöntével, amikor a meleg levegő hatására felélednek a vírusok, különösen érdemes megfelelő figyelmet fordítani kezünk tisztán tartására.
Hogyan csináljuk helyesen?
Kezünk benedvesítése után adagoljunk szappant a tenyerünkbe, majd kezdjük úgy dörzsölni az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét, hogy aközben az ujjakat összefonjuk. Ezt követően suvikszoljuk tenyerünket összefűzött ujjakkal, majd dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Ha ezzel megvagyunk, markoljuk meg az egyik hüvelykujjat, és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd egyik kezünk ujjbegyeit dörzsöljük a másik kezünk tenyeréhez, szintén körkörösen. Ezen mozdulatok mindegyikét váltott kézzel is ismételjük meg! Ha kész vagyunk, folyóvízzel alaposan öblítsük le a szappant, kézszárításhoz egyszer használatos papírtörlőt alkalmazzunk, a vízcsapot pedig papírtörlő segítségével zárjuk el.
Szezonálisat fogyasszunk!
A jó idő beköszöntével felélénkíthetjük étrendünket szezonális, vitamindús zöldségek fogyasztásával. Ilyenek például a spenót, zöldborsó, újhagyma vagy a sóska. Legjobb, ha saját kertünkben termesztjük őket. Bolti vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss, sérülésmentes terméket válasszunk.
Ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek fényesek vagy hibátlanok, mert azokat vegyszerezik. A zöldségeket felhasználhatjuk salátákban vagy akár köretként. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne főzzük túl őket, mert akkor veszítenek vitamintartalmukból!
A legegészségesebb konyhatechnikai módszer, ha pároljuk ezeket, hogy vitaminban gazdagok maradjanak.
HBN