Kedvenc

2020.02.01. 12:19

Rendőrkutya helyett inkább családtag

„Egy négylábú nem csak kizökkent a napi rutinból, megtanít igazából szeretni.”

Fotó: Sántha Dávid

Megoszlik az emberek véleménye arról, vajon mennyire is engedhetjük közel kedvencünket a gyermekeinkhez. Sokan még az udvaron se szeretik felügyelet nélkül hagyni gyermeküket a család négylábújával, ezzel szemben akadnak olyanok, akik az „életüket is rábíznák” hűséges társukra. Sántha Dávidot, a Debreceni Rendőrkapitányság Biztosítási és Szakszolgálati Alosztályának törzsőrmesterét, kiképző kutyavezetőjét kérdeztük a témában, aki nem csak hivatásának gyakorlása közben ápol szoros kapcsolatot a kutyákkal, otthonában minden egyes nap hazavárja Málna, a család kedvence.

Forrás: Sántha Dávid

– Immár lassan négy éve, hogy a belga juhászunk nyolchetesen hozzánk került, már az első pillanatokban belopta magát a szívünkbe, így nem volt kérdéses a maradása. Kutyás rendőr a hivatásom, Málnát elsősorban munkakutyának szántam, de olyan hamar belopta magát a szívünkbe, hogy nem tudtunk lemondani a tulajdonjogról: így a kedvencként érkezett eb hamar családtaggá nőtte ki magát – osztotta meg lapunkkal.

Forrás: Sántha Dávid

Hierarchia a családban

Sántha Dávid feleségével, két kislányával, Hangával és Rozinával, illetve Málnával él egy háztartásban; legkedvesebb négylábújuk mindig törődik a gyerekekkel, és vigyáz rájuk. Természetesen nem arról van szó, hogy a család felügyelet nélkül hagyja a gyerkőcöket a belga juhá­sszal, de ha szem előtt vannak, akkor bármikor Málna mellett merik tudni a kislányokat. – Ha benti kutyát kívánunk nevelni kedvencünkből, akkor már a kezdetekben mindenre ügyelnünk kell: egy megfelelő idegrendszerű négylábút kell választani. Akkoriban szakmai szemmel választottam Málnát, fontos volt, hogy kiegyensúlyozott legyen már kölyökkorában, szeresse az emberek társaságát.

Fontos: úgy nem engedünk gyermek közelébe állatot, hogy előtte nem szoktattuk gyerekekhez.

– Málnát rengetegszer vittem bemutatókra, óvodában, iskolában gyerkőcökkel találkozott, így mondhatni, „hozzá lett szocializálva” a kisemberekhez. Soha semmi olyan jelét nem tapasztaltuk, hogy bármilyen módon is támadóan lépne fel az emberekkel szemben, ezért sem tartottunk tőle, hogy bántana bárkit is. Minden nevelés kérdése, a kutyának tudnia kell a családban elfoglalt hierarchiai helyzetét, nem érezheti, hogy bármely családtag felett áll, így kerülhetjük el, hogy bármilyen probléma is felmerüljön – hangsúlyozta.

Igazi energiabomba

A csöppségek imádják Málnát, Hanga, a nagyobbik lány egyből a kedvencüket hívogatja, ha felkel, nem tudja kimondani a nevét, így csak „Mámó”-nak hívja. A belga juhász pedig azonnal ugrik is, kedvenc játékával a szájában rohan a kislányokhoz. Málna élete a labda, nagyon zsákmányos, apportos kutyus, de mivel kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű, így képes egész napra kikapcsolni, pihenni, szunyókálni. Dávid első kutyának semmiképpen nem ajánlana belga juhászt, hihetetlenül pörgős négylábúak, rengeteg foglalkozást igényelnek, de ettől függetlenül nagyon érzelmes, embercentrikus kutya. – Igazi energiabomba, szokták is mondani, hogy a tasmán ördöggel van keresztezve a fajta, ezért is szükséges, hogy ha mozgékony kutyát választunk, akkor jó idegrendszerű legyen. A belga juhászok hiába élénkek, nagyon tudnak szeretni, gyengédséggel fordulnak azok felé, akik hasonló viselkedést tanúsítanak – mondta.

Forrás: Sántha Dávid

Szeretet, bizalom

– A mai világban fontosnak tartom, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy van mellettük legalább egy négylábú. A digitalizáció világában még az emberek is hamar el tudnak hidegülni egymástól, így elengedhetetlen, hogy a gyermekek megtapasztalják az állati szeretet, bizalmat. A kutyák érzik, ki hogyan fordul feléjük, teljesen eltérően viselkednek egy gyermek, illetve egy idős jelenlétében. Az állatok kikapcsolják az embereket, egy eb közelében el tudunk vonatkoztatni a napi problémáktól, azért is használják akár terápiás célra az állatokat – tette hozzá végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában