madárinfluenza

2020.01.16. 18:30

Szombatra végezhetnek a kacsákkal Létavértesen

Az állatokat vértelenül, fájdalommentesen ölik le a szakemberek.

Madárinfluenza - Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei fertőzött kacsatelep felszámolása

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Négy év elteltével ismét felbukkant a madárinfluenza a megyében. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, az emberre veszélytelen H5N8 magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma kedden egy létavértesi kacsatelepen.

A Hajdú-bihari Napló érdeklődésére a hivatal Kockázatkezelési Igazgatóságának Szakmai Információs Osztálya megerősítette, hogy a betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet.

Mint írták, az állomány szén-dioxid gáz alkalmazásával történő fájdalommentes leölése előreláthatólag január 18-ára befejeződik. Ezután takarítani és fertőtleníteni kell a helyet, a jogszabályoknak megfelelően csak ezt követően történhet meg a telep újratelepítése a járványügyi helyzettől függően.

A hatóság azt is közölte, amennyiben az gazdálkodó az állattartással kapcsolatban a törvényben előírtakat betartotta, úgy a leölt állatokért állami kártalanítás jár neki, mely a közvetlen kárt fedezi, a közvetett károkra nem terjed ki.

A Nébih közleménye azt is tisztázta, a megyében más baromfitartó telepeken nem merült fel a madárinfluenza gyanúja.

HBN

Kapcsolódó cikk:

Borítókép: védőruhás dolgozók rakodógép mellett a létavértesi kacsatelepen január 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában