bmw-gyár

2019.12.04. 11:59

Összetett tudást adnak át a BMW majdani dolgozóinak

Csoda Debrecennek, csoda a debreceni szakképzésnek – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a BMW Group bemutatóján a Kölcsey Központban, ahová több mint ezer általános- és középiskolás diák látogatott el szerdán.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

A német autóipari nagyvállalat a DSZC-vel, a tankerületi központtal és a várossal közösen megtartott nyílt napján mutatott életpálya-lehetőséget az eseményre ellátogató több mint ezer általános- és középiskolás diáknak. A BMW számára a Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziumban és a Mechwart András Gépipari és Informatikai szakgimnáziumban képeznek 2+3 éves rendszerben technikusokat.

 

– Amikor elindítottuk Debrecenben a gazdaságfejlesztési sorozatot, amelynek koronája a BMW csoport döntése alapján a debreceni gyárépítés bejelentése volt, az volt a célunk, hogy olyan életpálya-lehetőséget kínáljunk a fiataloknak, amely a megfelelő minőségű munkahely megteremtésével a városban tartja őket – ezt Papp László polgármester jelentette ki a nyílt nap előtt megtartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a szakképzési centrum felnőtt az előtte álló feladathoz. – A város is átment egy tanulásai időszakon, és ebben a tanulási folyamatban most egyre nagyobb szerepet kapnak a diákok.

„Eddig mi tanultunk, és lettünk sikeresek. Most eljött az az időszak, hogy a diákok tanulják meg, hogy ők hogyan lehetnek saját életükben sikeresek.”

Felkészült a város a tanításra

Egy német mintát követve, a BMW Debrecenben is szeretné meghonosítani azt a duális szakképzését, amelyet 2012 óta már öt gyárában világszerte sikerrel megvalósított.

Két évet az iskolában töltenek a diákot, majd hármat a duális rendszerben; így lesznek technikusok.

– A mai nap az első olyan alkalom a BMW Group számára, amikor a DSZC eseményén a BMW munkaerővel, marketinggel foglalkozó kollégái és a szakképzésért felelős munkatársai találkozhatnak azokkal a potenciális tanulókkal, érdeklődőkkel, akik ebben a szakképzésben majd részt fognak venni és vélhetően sikeresen teljesítik azt a 2+3 éves rendszert. Ez a BMW filozófiája szerint a létező legjobb, legsokrétűbb tudást adja a fiataloknak, akik aztán fiatal technikusként, illetve további tanulás után el tudnak indulni és a BMW debreceni gyárában tudnak dolgozni – fogalmazott Salgó András, BMW Group Magyarország vállalati kommunikációs vezetője a Járműipari nyílt nap elnevezésű rendezvényen a Kölcsey Központban szerdán.

Maradjanak Debrecenben

– A gazdaságfejlesztési sikersorozatban a legnagyobb érték számunkra a BMW befektetése. A BMW a világ talán leginnovatívabb járműipari vállalata. Jövő év tavaszán elkezdődnek az építkezések. Elérhető közelségbe került az a pillanat, amikor a BMW gyárban tudják megvalósítani az életcéljaikat a fiatalok. Ebben két fontos szövetséges a BMW csoport és a DSZC. A diákok számára olyan életpálya lehetőséget kell kínálnia Debrecennek, hogy eszükbe se jusson elhagyni a várost – ezt már Papp László polgármester mondta az eseményre összegyűlt fiataloknak. Hozzátette: a BMW komoly elvárásokat fogalmaz meg Debrecennel és az oktatási rendszerrel kapcsolatban. Sok esetben szemléletbeli változásra van szükség. Erős elkötelezettség Debrecen városában, hogy a tanulást segítő infrastrukturális és tanulási eszközöket a legmagasabb szintre emelje. Iskolákat bővítenek, kollégiumokat építenek, új eszközöket, berendezéseket szereznek be annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb tudással tudjanak kikerülni az iskolapadból, a világszínvonalon lévő vállalatok elvárásait tudják teljesíteni.

Komplex tudás kell

– Debrecenben tanulni, Debrecenben dolgozni valóban jövőt jelent. Jól döntöttek azok, akik a mai délelőttöt arra szánták, hogy megismerkednek a BMW-világgal és megismerik a két szakgimnáziumot, ahol továbbtanulhatnak annak érdekében, hogy majd a BMW munkatársai lehessenek – mondta elöljáróban Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja, majd azzal folytatta, hogy a 2+3 éves képzés befejeztével érettségit, technikusi bizonyítványt, munkalehetőséget és továbbtanulási lehetőséget kapnak a mérnöki pálya felé. Hangsúlyozta, nem autószerelőket keresnek, hiszen a BMW-hez komplex tudás kell. A szakképzés változása követi a technológiai képzést. Ez mechatronika, azaz az informatika, a gépészet és az elektronika találkozása. A 11. évfolyamra vállalatkész állapotban lesznek a gyakorlatra.

Az eseményen jelen volt Jasmin Begic, a BMW oktatásért felelős szakembere is. Elmondta, ez év őszén megkezdte az első csoport az ötéves képzését Debrecenben. Két évet az iskolában töltenek a diákot, majd hármat a duális rendszerben. 2021 tavaszán gyakornoki időre jelentkezhetnek a BMW-hez. Vántus Andrásné tankerületi igazgató-helyettes beszédében hangsúlyozta, a Dózsa György általános iskolában és Csokonai gimnáziumban magyar-német két tannyelvű képzést indítottak a város munkaerő-piaci igényeinek kielégítésére.

Népszerű a BMW a diákoknál

A két középiskola technikai érdekességeit bemutató standjai mellett három BMW személygépkocsit is kiállítottak a rendezők az eseményen. Járműveket nézegető fiatalokat szólítottunk meg. – Nagyon szépek a kocsik, nagyon tetszenek. Menő a fiatalok között a BMW. Ha pedig valaki ott dolgozik, az is menő lehet – mondta Pásztor Zsombor és Sipos Dániel. Az Árpád Vezér Általános Iskolából érkezett két fiú elmondta, hogy végigjárta az összes standot, és el tudnák képzelni a jövőjüket a BMW-nél.

Kovács Máté is általános iskolás, édesanyjával érkezett a nyílt napra. Érdekli a mechatronika, ilyen irányba szeretne továbbtanulni, a Brassai a cél. Az édesanyja elmondta azt is, hogy a BMW valódi életpályamodellt kínál, ehhez korszerű technikát és technológiát nyújt.

A Brassaiban 12. évfolyamos Mátyus László egy gép működését mutatja a hozzáforduló diákoknak – A tanulmányi eredményemmel és a gyártósor összerakásával érdemeltem ki, hogy itt lehetek. Vannak érdeklődők. Személy szerint el tudom képzelni a BMW-nél a jövőmet.

– A gyár építése 2020 tavaszán kezdődik – jelentette be a sajtótájékoztatón Salgó András, BMW Group Magyarország, vállalati kommunikáció vezetője.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában