templombúcsú pocsajon

2019.11.19. 15:11

Mise a templom védőszentjeiért

Ha elkészül az ikonosztázion, a hívek maguk is megláthatják szent Mihály arkangyalt.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A napokban tartotta a görögkatolikus egyházközség az évente megrendezett búcsúünnepet. A templom születésnapja ez, Szent Mihály és Gábor főangyalok tiszteletére építették és szentelték fel 276 évvel ezelőtt. A déli 12 órakor kezdődött szentliturgiára Baráth Gábor pocsaji parókus több parókust is meghívott: Vadas Krisztián atyát Nagykárolyból, Csingi Zoltán atyát Fülöpről, Sási Péter atyát Nyírábrányból, Tóth Elek atyát Nyíracsádról, Haramura Béla diakónus atyát Debrecenből, Tarapcsák János atyát Nyírmártonfalváról.

Az első szál gyertya

- Nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt vagyunk. Ez egy örömüzenet a mai napon számotokra, hogy érezzétek magatokat szerencsésnek, hogy együtt imádkozhatunk Szent Mihály és Gábor arkangyallal együtt, az összes mennyei erővel, akik a templom védőszentjei. Az angyalok az Isten közvetítő és megbocsátó szeretetének miniszterei – hangoztatta Vadas Krisztián, aki elmondta még, hogy ha a pocsaji templomban is lesz nemsokára ikonosztázionja, akkor a hívek közelebbről is megláthatják, hogy az ikonosztázion alapképeiben majd ott fog szerepelni Szent Mihály arkangyal is, védőszentként. Ezzel egy olyan kiváltságos ajándékban lesz része a híveknek, hogy lelki és testi szemeink előtt is láthatják az angyalok jelenlétét és érezhetik szolgálatát.

Az ünnepi liturgia végén Baráth Gábor pocsaji parókus az adventi koszorún az első gyertyát meggyújtotta, majd körmenettel és miroválással folytatódott az ünnepi mise. A körmenet után minden megjelentet ebédre hívtak az egyház képviselői a közösségi házba.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában